уторак, 5. децембар 2017.

Torta sa višnjama

            Evo jedne voćne torte za koju sam koristila višnje iz zamrzivača a vi možete, po svom ukusu, umesto njih koristiti i neko drugo voće...

POTREBNO JE:
Za kore:
6 jaja
12 kašika šećera
10 kašika brašna
10 kašika ml. oraha
1 pr. za pecivo
3 kašike kakaoa
3 kašike vode
Za žuti krem:
6 dl mleka
2 pudinga od vanile
5 kašika šećera
250 gr margarina
1 vanilin šećer
Za krem od višanja:
400 višanja bez koštica
1 čaša soka od višanja
5 kašika gustina
4 kašike šećera
I još:
200 gr šlaga
1oo gr čokolade
PRIPREMA:
               Penasto umutite jaja sa šećerom i toplom vodom, pa kada se šećer istopi, dodajte ml. orahe i na kraju lagano umešajte mešavinu (brašna, kakoa i pr.za pecivo). Smesu izlijte na najveći pravougaoni pleh od vašeg šporeta, koji ste prekrili pek papirom. Pecite koru oko 15-20 min. na 180-200 st. (zavisno od rerne). Pečenu koru izvadite iz rerne, ohladite i presecite uzdužno na dva dela.
               Za žuti fil u jednu posudu sipajte mleko, dodajte puding, vanilu, šećer i sve dobro izmešajte, pa stavite na šporet da se kuva, neprestano mešajući. Kada se zgusne sklonite sa vatre. Posebno umutite šlag. U mlak puding dodajte margarin i mikserom sve dobro umutite. Na kraju dodajte 3/4 umućenog šlaga i sve ponovo umutite najmanjom brzinom.
               Za fil od višanja u drugu posudu sipajte sok od višanja i sok koji su pustile višnje (ukoliko su bile zamrznute) i dodajte vode tako da bude oko 3 dl tečnosti. Dodajte šećer i gustin pa kuvajte dok ne počne da se zgušnjava. Ubacite višnji i kuvajte još koji minut. Ostavite da se hladi.
               Prvu koru stavite na odgovarajuću tacnu za tortu, stavite preko polovinu fila od višanja, pa polovinu žutog krema. Preko njega stavite drugu koru, preko ostatak fila od višanja, pa ostatak žutog fila. Preko njega izrendajte čokoladu i ukrasite tortu ostatkom šlaga. Ostavite je u frižider da se dobro ohladi, pa poslužite.










2 коментара: