Recept za ovu izuzetno ukusnu i kremastu tortu sam pronašla na internetu ali sam ga malo modifikovala prema svom ukusu. Svaki njen zalogaj će osvojiti sva vaša čula...
POTREBNO JE:
Za koru:
10 belanaca
10 kašika šećera
3 kašike prezli (mrvica)
200 gr ml. oraha
1 pr. za pecivo
Za preliv:
200 gr lešnik karamela
2 dl mleka
Za krem:
10 žumanaca
10 kašika šećera
5 dl mleka
1 puding od lešnika
200 gr čokolade
250 gr margarina
I još:
2 kesice šlaga u prahu
PRIPREMA:
Mikserom umutite belanca u sneg pa dodajte šećer. Nastavite sa mućenjem dok ne dobijete cvrst šam, pa dodajte ml. orahe, prezle i pecivo pa lagano sve izmešajte. Dobijenu smesu sipajte u veliki pravougaoni pleh od rerne, koji ste obložili pek papirom i pecite koru na 180-200 st. oko pola sata (zavisno od rerne). Pečenu koru ohladite pa je uzdužno presecite na dva dela.
U međuvremenu otopite karamele u mleku. Ohlađene kore prelijte ovim karamelom.
Za krem umutite žumanca sa šećerom, dodajte puding i mleko, sve dobro sjedinite i kuvajte na šporetu uz stalno mešanje. Pre nego što se krem potpuno ne zgusne, dodajte čokoladu i kada se rastopi sklonite krem sa vatre i ostavite da se prohladi. U skoro prohlađen (mlak) krem dodajte margarin, koji je stajao na sobnoj temperaturi i sve dobro umutite mikserom.
Na tacnu za tortu stavite prvu koru, premažite je većim delom krema, pa stavite drugu koru i preko nje nanesite ostatak krema. Celu tortu premažite umućenim šlagom, ostavite je da se dobro ohladi i stegne, pa je poslužite.
POTREBNO JE:
Za koru:
10 belanaca
10 kašika šećera
3 kašike prezli (mrvica)
200 gr ml. oraha
1 pr. za pecivo
Za preliv:
200 gr lešnik karamela
2 dl mleka
Za krem:
10 žumanaca
10 kašika šećera
5 dl mleka
1 puding od lešnika
200 gr čokolade
250 gr margarina
I još:
2 kesice šlaga u prahu
PRIPREMA:
Mikserom umutite belanca u sneg pa dodajte šećer. Nastavite sa mućenjem dok ne dobijete cvrst šam, pa dodajte ml. orahe, prezle i pecivo pa lagano sve izmešajte. Dobijenu smesu sipajte u veliki pravougaoni pleh od rerne, koji ste obložili pek papirom i pecite koru na 180-200 st. oko pola sata (zavisno od rerne). Pečenu koru ohladite pa je uzdužno presecite na dva dela.
U međuvremenu otopite karamele u mleku. Ohlađene kore prelijte ovim karamelom.
Za krem umutite žumanca sa šećerom, dodajte puding i mleko, sve dobro sjedinite i kuvajte na šporetu uz stalno mešanje. Pre nego što se krem potpuno ne zgusne, dodajte čokoladu i kada se rastopi sklonite krem sa vatre i ostavite da se prohladi. U skoro prohlađen (mlak) krem dodajte margarin, koji je stajao na sobnoj temperaturi i sve dobro umutite mikserom.
Na tacnu za tortu stavite prvu koru, premažite je većim delom krema, pa stavite drugu koru i preko nje nanesite ostatak krema. Celu tortu premažite umućenim šlagom, ostavite je da se dobro ohladi i stegne, pa je poslužite.
Нема коментара:
Постави коментар