петак, 27. април 2018.

Torta sa jagodama

             Obzirom da svake godine ostavim dosta jagoda u zamrzivaču, a najčešće ih koristim za torte, razmišljala sam koju ću sada napraviti, pa sam osmislila ovaj recept. Fenomenalnog je ukusa, lagana i "nestala" je brzinom svetlosti, haha...



POTREBNO JE:
Za kore:
5 jaja
9 kašika šećera
1 vanilin šećer
3-4 kašike vode
2 kašike ulja
1/2 kesice pr. za pecivo
9 kašika brašna
Za fil od jagoda:
oko 400 gr jagoda
5-6 kašika šećera
sok koji su pustile zamrznute jagode
plus vode da bude ukupno 4 dl tečnosti
5-6 kašika gustina ili
1 puding od jagoda
I još:
2oo gr šlaga
PRIPREMA:
               Odvojte belanca od žumanaca pa umutite belanca sa postepenim dodavanjem šećera. Zatim dodajte vanilin šećer i jedno po jedno žumance uz neprekidno mućenje a zatim dodajte i vodu. U umućena jaja dodajte ulje, mutite još minut-dva pa dodajte brašno sa pecivom. Sve lagano izmešajte varjačom pa sve izručite u najveći pravougaoni pleh od šporeta obložen pekpapirom. Pecite koru na 180-200 stepeni oko 15 minuta (zavisno od rerne). Pečenu koru izvadite iz rerne i ostavite da se hladi.
               Za to vreme u posudu sipajte vodu, dodajte šećer i predhodno ispasirane jagode. Kuvajte oko 5 minuta. U tečnost koju su pustile jagode rastvorite gustin (ili puding od jagoda) pa ga dodajte u jagode. Kuvajte dok se ne zgusne, sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi.
               Posebno umutite šlag. Koru presecite uzdužno dva puta tako da dobijete 3 kore.
               Na odgovarajuću tacnu stavite prvu koru - fil od jagoda - šlag... postupak ponovite još dva puta. Ostavite da se torta dobro ohladi i stegne pa je poslužite.
             
           







Нема коментара:

Постави коментар