петак, 19. јануар 2024.

Božićna lisnata česnica

    Za naš najveći hrišćanski praznik Božić, obavezna je česnica kojoj se svakako raduje moja porodica jer predstavlja simbol rođenja Isusa Hrista. 
MIR BOŽIJI! HRISTOS SE RODI!

POTREBNO JE: 
oko 650 gr brašna
1 kesica suvog kvasca
2,5 dl mleka
2 dl vode
2 jajeta
7 kašika ulja
1 kašika šećera
2 kašičice soli
200 gr margarina
po želji susama
PRIPREMA: 
    U posudu za mešenje stavite prosejano brašno, 1 jaje, 5 kašika ulja i kvasac koji ste rastvorili u mlakom mleku kome ste dodali šećer. Počnite da mešate testo varjačom uz postepeno dodavanje mlake vode. Sada dodajte i so i nastavite da mesite rukama sve dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepi za ruke. Po potrebi ruke namažite uljem. Testo pokrijte i ostavite na toplom da naraste (ja nekada stavim u sasvim mlaku rernu).
Naraslo testo izručite na radnu površinu posutu brašnom i lagano premesite pa podelite na sedam delova (lopti). Svaku od šest lopti razvucite oklagijom u jajast oblik, premažite je rastopljenim margarinom, zatim zasecite nožem 6-7 puta do polovine pa urolajte, počevši od nesečenog dela ka isečenom.
Poređajte u pouljenoj posudi za pečenje tako da popunite ceo krug a sredinu suda popunite preostalom sedmom loptom testa koju ste takođe premazali margarinom.
Napomena: za ukrašavanje zamesite testo od brašna, vode i malo gustina bez kvasca. Pravite ukrase po sopstvenoj želji.
Sud sa česnicom pokrijte i ostavite da odmara još 10-15 min. pa je premažite umućenim jajetom i pospite po želji susamom. Ukrase nemojte premazivati jajetom.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 st. dok ne porumeni.










Нема коментара:

Постави коментар