понедељак, 17. јун 2024.

Carske mafin projice

    Razmišljala sam šta da spremim za večeru i tako sam malo eksperimentisala sa slanim mafinima i dobila ove veoma ukusne carske mafin projice 😋

POTREBNO JE: 
3 jaja
1 čaša jogurta
pola čaše kisele vode
50 ml ulja
2,5 srednje šolje kukuruznog brašna
2   " šolje pšeničnog brašna
1 prašak za pecivo
50 gr sitnog sira
1 kiseli krastavčić
po želji salame, suve slanine
1 manja paprika iz turšije
po želji tucane ljute paprike 
PRIPREMA: 
    U činiju za mućenje stavite jaja pa dodajte ulje, jogurt i kiselu vodu, seckan krastavčić, seckanu papriku, seckanu salamu, suvu slaninu, alevu papriku, kukuruzno i pšenično brašno, prašak za pecivo, sitan sir i sve dobro izmešajte da se dobije kompaktna smesa.
Ovu smesu sipajte u uljem podmazan kalup za mafine. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 st oko pola sata (zavisno od rerne), tj. dok mafini ne porumene.







субота, 15. јун 2024.

Slatke i slane lisnate kifle

 Od jednog istog testa možete napraviti kifle sa džemom i kifle sa feta sirom. I jedne i druge su izuzetno ukusne i listaju se kada ih zagrizete...





POTREBNO JE: 
750 gr brašna
1 kesica suvog kvasca 
1 dl mleka
3 dl vode
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
1/2 dl ulja
pola pakle margarina
po potrebi džem od kajsija ili po želji
po potrebi feta sir ili običan kravlji
1 jaje
šećer u prahu
1 kesica vanile
PRIPREMA: 
    U posudu za mešenje sipajte mlako mleko, vodu, dodajte suvi kvasac i šećer pa sve izmešajte špatulom a zatim dodajte ulje, ponovo izmešajte pa dodajte so i postepeno brašno. Mešajte najpre špatulom a zatim rukom. Kada ste dodali skoro svo brašno, prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i mesite rukama nekoliko minuta, tj. dok testo ne prestane da se lepi za ruke i postane kompaktno. Vratite testo u sud, pokrijte ga i ostavite da naraste.
Nakon toga izvadite testo na radnu pobršinu, rastanjite ga oklagijom što tanje u četvrtast oblik pa ga premažite omekšalim margarinom. Preklopite testo kao za salčiće, pa ga ostavite pokriveno da odmara desetak minuta. Ponovite isti postupak još jednom pa nakon desetak minuta odmora rastanjite testo debljine oko 3 ml u četvrtast oblik zatim ga presecite na pola pa oba dela isecite na trouglove.
Polovinu trouglova urolajte sa feta sirom a polovinu sa džemom i ređajte na margarinom namazan pleh.
Ostavite kifle da odmaraju desetak minuta. Premažite ih umućenim jajetom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 st. oko 15-20 min. (zavisno od rerne), tj. dok ne porumene.
Kifle sa džemom pospite prah šećerom zamirisanim vanilom.







недеља, 9. јун 2024.

Slana torta sa zeljem i kajmakom

     Evo jednog hladnog predjela, pogodnog za svaku priliku...slave, božićne i uskršnje praznike i druga slavlja. Jednostavno se priprema a ukusno je...


POTREBNO JE: 
4 jaja
3 kašike ulja
1/2 kašičice soli
4 kašike brašna
nekoliko listova svežeg zelja
(ja sam koristila iz friza)
nekoliko kašika kajmaka
1-2 struka mladog luka
1-2 pečene paprike
1-2 kuvana jajeta
PRIPREMA: 
    Penasto umutite jaja i so, pa dodajte ulje, zatim sitno seckano zelje i na kraju brašno.
Pecite koru u plehu prekrivenim pek papirom na 180 st. oko 15 min. Pečenu koru izvadite iz pleha i presecite po širini, tako da dobijete 3 kore.
Na tacnu stavite prvu koru, premažite je tankim slojem  kajmaka, preko stavite malo seckanog mladog luka, seckanu ili iscepkanu papriku, zatim stavite drugu koru, ponovite postupak, stavite i treću koru i nju premažite kajmakom i preko njega narendajte kuvana jaja.
Pre služenja secite na željene kocke.




среда, 5. јун 2024.

Lisnate kifle

    Obožavam kifle, kako slane, tako i slatke i zaista mi nije problem da ih napravim za svoje ukućane i drage goste. Ove su malo zahtevnije za pripremu ali su zaista ukusne i listaju se, što im daje posebnu čar...

POTREBNO JE: 
oko 750 gr brašna
4 dl vode
1 kesica suvog kvasca
2 kašike šećera
2 kašičice soli
125 ml ulja
100 gr margarina
po želji sira i džema
1 jaje
prah šećer
PRIPREMA: 
    U posudu za mešenje stavite prosejano brašno, pa dodajte suvi kvasac, šećer, mlaku vodu, 3 kašike ulja, belance i so. Sve mešajte najpre varjačom a zatim rukama dok ne dobijete glatko testo.
Pokrijte ga i ostavite da naraste na toplom mestu.
U manji sud otopite margarin (ne previše), i dodajte ulje pa izmešajte.
Naraslo testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na deset loptica. Svaku lopticu razvucite oklagijom i premažite je mešavinom margarina i ulja. Stavljajte jednu na drugu (tako uradite sa 5 loptica) a zatim isto ponovite i sa ostalih 5 loptica. Ostavite desetak minuta da odmaraju a zatim razvucite u krug debljine 3-4 mm i secite trouglove.
Po želji polovinu filujte sirom a polovinu džemom, urolajte, ređajte u podmazan pleh i ostavite da odmaraju desetak minuta. Odozgo ih premažite umućenim žumancetom i pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 st oko 20 min. tj. dok ne porumene.
Kifle sa džemom pospite šećerom u prahu.





субота, 1. јун 2024.

Pita sa mesom

    Da budem iskrena, više volim pitu, gibanicu ili burek sa sirom ali s'vremena na vreme napravim i pitu sa mesom. Pripremljena na ovaj način je zaista jednostavna a tako ukusna i sočna...
POTREBNO JE: 
500 gr gotovih kora
300 gr mešanog mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
po ukusu soli i mlevenog bibera
1,5 dl kisele vode
1 dl ulja
1 kašičica praška za pecivo
1 jaje
PRIPREMA: 
    Na malo ulja prodinstajte sitno seckan crni luk pa dodajte mleveno meso i uz mešanje pržite desetak minuta (po potrebi dodajte malo vode). Posolite i pobiberite pa sklonite sa vatre.
U manju posudu pomešajte kiselu vodu, ulje i prašak za pecivo.
Uljem podmažite pravougaoni ili četvrtast pleh pa stavite jednu koru, poprskajte je tečnom mešavinom pa stavite dve kore skupljene u obliku harmonike. Poprskajte ih mešavinom pa rasporedite deo fila. 
Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Na vrhu stavite dve kore pa pitu isecite na željene kocke. U ostatak tečne mešavine dodajte jaje i sve zajedno izmutite žicom.
Ovim prelijte pitu i ostavite pokrivenu da stoji desetak minuta a zatim je pecite u rerni zagrejanoj na 200 st. Nakon 5 minuta smanjite na 180 st i pecite dok ne porumeni.
Poslužite je toplu.