субота, 20. новембар 2010.

BEZIMENA TORTA

Vrlo često mi se desi, kada mi se najave gosti, da ne znam šta da napravim za desert. Verujem da se slično i vama dešava, a onda "bucaj" po receptima, traži, prevrći i meni se često desi da na kraju ne mogu da se odlučim. E, tako mi se desilo i pre nedelju dana i ja odlučim, da obzirom u kući uvek imam šlaga, keksa i oraha, bude nešto u "brzoj varijanti" a pošto obožavam da ekspermentišem, tako je nastala i ova torta, kojoj nisam znala dati ime, te je nazvah bezimena torta. Gosti bili zadovoljni a naravno i ja.
Potrebni sastojci:
1. 250 g izmrvljenog plazma keksa + 150 g mlevenog
2. 2 kisele pavlake
3. 300 g šlag pene + 100 g
4. 2 dl kisele vode
5. 5 kašike šećera
6. 300 g krem bananica
7. 100 g krupnije mlevenih oraha
8. seckano voće po želji
9. sasvim malo nekog soka
Priprema:
Za koru 150 g mlevenog keksa pomešaj sa malo soka (ili mleka) i rastanji na tacnu za tortu.
250 g izmrvljenog keksa pomešaj sa kiselom pavlakom.
Mikserom umuti šlag sa šećerom i kiselom vodom. Šlag lagano umešaj u predhodnu masu.
Iseckaj krem bananice i dodaj u masu. Zatim dodaj orahe i seckano voće (ja sam dodala 3 mandarine i 3 kivija). Stavite masu na koru i preko ukrasite sa 100 g umućenog šlaga. 
Po želji u kori možete dodati pola keksa i pola mlevenih oraha a u gornju masu umesto oraha lešnike. Sve zavisi šta imate i šta više volite.

четвртак, 18. новембар 2010.

NAGRADE

    Sanela Mallory s bloga U mojoj kuhinji 2 dodelila mi je nagradu "Sviđa mi se tvoj blog". Ovo je moja prva nagrada i zato se Saneli puno zahvaljujem!!!
    Uz nagradu treba odgovoriti na sledeća pitanja:
     1. Zašto si stvorila blog?
     2. Koju vrstu blogova čitaš?
     3. Imaš li omiljenu marku dekorativne kozmetike?
     4. A odeće?
     5. Koji proizvod dekorativne kozmetike ti je najbitniji?
     6. Koju boju najviše voliš?
     7. Tvoj parfem?
     8. Koji film najviše voliš?
     9. Koje države želiš posetiti i zašto?
   Dobitnici treba da preuzmu ovu fotografiju i stave je na svoj blog, zatim napisati post u kojem će odgovoriti na navedena pitanja i onda podeliti nagradu blogovima koji se njima sviđaju (obavestite dobitnike putem komantara na njihovim blogovima kako bi mogli preuzeti nagradu).
   A sada da odgovorim na pitanja:
   1. Obožavam kulinarstvo. Prva stvar koju sam kupila od svoje prve plate, a tada sam imala 19 godina, bila je Veliki narodni kuvar. Od tada pa do danas sakupljala sam raznorazne recepte, što u rukopisu što iz raznoraznih časopisa, uglavnom imam gomile i gomile recepata. Na netu najviše volim da pratim recepte, pa sam došla na ideju da i sama otvorim svoj blog kako bih svoje isprobane recepte delila sa drugima.
    2. Kao što rekoh pre svega o kulinarstvu a zatim o medicini (zdravlju) itd.
    3. Nemam neku posebno ali najčešće je u pitanju Dove i Oriflame kozmetika.
    4. Isto i kod odeće, u pitanju su finansije pa uglavnom kupujem po našim skromnijim buticima.
    5. Ne šminkam se puno, a to sam činila dok sam bila mlađa. Trenutno koristim Dove kremu za lice i maskaru i ruž za usne Oriflame kozmetike.
    6. Najviše mi se sviđa pink, roze i ljubičasta boja a tu su i sve nijanse braon.
    7. Parfeme mi uglavnom kupuje suprug za 8 mart i rođendan a obzirom da se "poklonima u zube ne gleda" i tu sam skromna. Ne volim jake mirise a odgovara mi orijentalni miris vanile i mošus.
    8. U zadnje vreme ne gledam mnogo filmove ali volim filmove sa ljubavnom tematikom, drame a tu su i trileri. Ostali su mi u sećanju "Prohujalo sa vihorom". "Šaputanje na jastuku", "Rat i mir", " Rat ruža" i ne mogu se trenutno setiti naslova a verujte ima ih puno.
    9. Volela bih da obiđem istočne zemlje, poput Indije, Japana i neke afričke zemlje kako bih videla ne samo sjaj i bogatstvo neke zemlje već i onu drugu stranu života ljudi na ovoj planeti. Od egzotičnih zemalja volela bih da vidim i Kubu. Ali, to je samo san, mnogo su mi pristupačnije ove naše evropske zemlje, naravno zbog moje finansija.
     Eto toliko od mene a sada da navedem blogove kojima dodeljujem ovu nagradu:
                        1. http://kuvarzapočetnike.blogspot.com/
                        2. http://prijatnorecepti.blogspot.com/
                        3. http://jacinačarobnakuhinja.blogspot.com/
                        4. http://foodforthought-jelena.blogspot.com/
                        5. http://dudaelixir.blogspot.com/
                        6. http://noblicakolači.blogspot.com/
                        7. http://zdravirecepti.blogspot.com/
                        8. http://cookingbyruža123.blogspot.com/
                        9. http://štaimazavečeru.blogspot.com/

недеља, 14. новембар 2010.

UROLANE VIRŠLE

Ako ne znate šta ćete sa korama, a nećete gibanicu a ni pitu, evo predloga za doručak ili večeru a i za svoje drage goste.
Potrebne namirnice:
1/2 kg kora za pitu i gibanicu,
300-400 g koktel viršli, zavisno da li su kore deblje ili tanje,
1 čaša jogurta,
pola ćaše ulja,
3 jaja,
1 čaša brašna,
1 pr. za pecivo i
susam po želji
Priprema:
Umutite jaja, dodajte jogurt, ulje, brašno i pr. za pecivo. Uzimajte po jednu koru, premažite je smesom, preklopite na tri dela, ponovo premažite smesom, stavite viršlu i urolajte je. Tako uradite sa svakom korom posebno i poređajte u pleh. Odozgo premažite ostatkom smese ili razmućenim jajetom i pospite susamom.
Ispecite i tople poslužite.

среда, 10. новембар 2010.

ČOKOLADNA TORTA

Znam, postoje razni recepti za čokoladne torte, probala sam razne, ali ovaj mi je omiljeni. Nije preskup, a ko voli torte sa čokoladom, ovaj zaista treba isprobati.
Potrebni sastojci:
Za kore:
8 jaja
8 kašike šećera
8 kašike mlevenih oraha
3 štangle strugane čokolade i
5 kašike brašna.
Za fil:
3 jaja
250 g šećera u prahu
2 pudinga od čokolade
1/2 litre mleka
200 g čokolade i
250 g margarina
Priprema:
Dobro umutite jaja sa šečerom ( ja obično umutim prvo belanca, dodam šećer i na kraju žumanca), zatim lagano umešajte orahe, čokoladu i brašno. Od ove mase ispecite 4 kore (30x20) ili okrugle, po vašoj želji.
Za fil umutite jaja sa šećerom, u to dodajte puding od čokolade i sve skuvajte sa mlekom. U još vruć krem dodajte čokoladu a kad se ohladi dodajte margarin.
Filujte svaku koru a odozgo ukrasite po želji, istim kremom, otopljenom čokoladom ili šlagom.
Obzirom da je recept pogodan za pravljenje torti u raznim oblicima, ja sam je napravila u obliku POTKOVICE, za ćerkinu godišnjicu braka.

петак, 5. новембар 2010.

BRZE NEPEČENE KUGLICE

Ako vam dođu iznenada gosti, ili e vašim ukućanima jede nešto slatko, evo jednog zaista brzog recepta. Možete kombinovati sastojke u zavisnosti šta trenutno imate u kući ili šta više volite.
Potrebni astojci:
150 g mlevenog keksa,
150 g šećera u prahu,
150 g rendane čokolade,
150 g mlevenih oraha,
3 kašike nekog soka ili ruma i 2 kašike ulja.
Priprema:
Pomešajte sve sastojke i od mase napravite kuglice koje možete uvaljati u mlevene orahe ili struganu čokoladu.
Dakle, mlevene orahe možete zameniti kokosom, crnu čokoladu belom čokoladom a kuglice možete uvaljati u kokos.

петак, 29. октобар 2010.

NEPEČENI ROLAT SA BANANAMA

Preturajući po svojim mnogobrojnim receptima a u cilju da napravim nešto brzo za moje sladokusce, naišla sam na ovaj davno zaboravljeni recept koga sam isprobala i bila odušebljena. Probajte i vi, nećete se pokajati!
Potrebni sastojci:
250 g margarina,
250 g mlevenog keksa,
200 g šećera u prahu,
1 jaje
100 gr čokolade,
1 kesica šlaga,
2 banane i
1 kašika ruma ili soka limuna
Priprema:
Margarin umutite sa šećerom, dodajte 2 štangle rastopljene čokolade, keks, jaje i rum ili sok od limuna. Sve sjedinite i razvijte koru oklagijom. Razvučenu koru premažite ostatkom rastopljene čokolade, pa kad se čokolada malo prohladi preko nje stavite umućen šlag. Preko šlaga stavite dve cele banane i sve lagano uviti u rolat. Rolat možete premazati šlagom ili rastopljenom čokoladom, sve zavisi od ukusa.

понедељак, 18. октобар 2010.

KINDER KOLAČ

Sastojci za kore:
6 jaja,
80 g šećera,
6 kašika vode,
80 g brašna,
prašak za pecivo i 20 g kakaoa
Za fil:
litar mleka,
100g gustina,
30 g šećera,
1 vanilin šećer,
250 g maslaca i 250 g šećera u prahu
Za čokoladnu glazuru:
250 g čokolade i 150 g maslaca
Način pripreme:
Prva kora: umutite 3 jaja i 40 g šećera, dodajte 40g brašna, 10g kakaoa i pola praška za pecivo. Dodajte i 3 kašike tople vode i pecite 10 min. na 180 stepeni. Na isti način pripremite i drugu koru od preostalih sastojaka.
150 ml hladnog mleka pomešajte sa šećerom, vanilom i gustinom a ostatak zagrejte. Kad provri, dodajte smesu i i uz mešanje kuvajte 3 minuta. Ohladite pa dodajte umućen maslac sa prah šećerom.
Za glazuru zagrejte maslac pa dodajte čokoladu i mešajte do jednolične smese.
Na prvu koru nanesite pola fila, pa pola čokoladne glazure, stavite drugu koru, ostatak fila i prelijte ostalom glazurom. Kolač ohladite  i poslužite.
PS. Kore treba peći u četvrtastom plehu. Prijatno!

уторак, 12. октобар 2010.

DINASTIJA TORTA

Ovu tortu sam pravila za rođendan mom unuku Mihajlu ali sam recept klasične Dinastija torte nešto izmenila i na kraju, naravno, bila veoma zadovoljna.

Potrebni sastojci:
Za I koru:
5 belanaca,
150 g šećera,
150 g seckanih oraha,
3 kašike brašna
Za II koru:
5 belanaca,
150 g šećera,
200 g mlevenih oraha,
3 kašike brašna
Za fil:
15 žumanaca,
250 g putera,
250 g šećera u prahu,
400 gr eurokrema
Priprema:
Ulupati belanca sa šečerom i lagano umešati orahe i brašno. Ispecite dve takve kore.
Za koru II  ulupati belanca sa šećerom, dodati ml. orahe i brašno pa ispecite jednu koru.
Za fil umutiti žumanca sa šećerom na pari pa kad se prohladi dodati penasto umućen puter. Sve dobro umutiti i dodati eurokrem pa sve sjediniti.
Filovati: I kora-fil-II kora-fil-I kora.
Tortu ukrasiti po želji, šlagom, istim filom ili čokoladnim prelivom.

понедељак, 11. октобар 2010.

BOLERO TORTA

Potrebni sastojci:
Za koru:
300 g šećera,
300 g ml.oraha,
100 g čokolade,
1 kašika kafe,
1 kašičica kakaoa,
2 kašike brašna,
10 jaja
Za I fil:
3 žumanca,
7 kašike šećera u prahu,
250 g margarina,
300 g mlevenog plazma keksa,
1  štangla čokolade,
malo mleka ili soka
Za II fil:
3 belanca,
14 kašike šećera u prahu,
250 g margarina
Priprema:
Ušpinovati šećer sa 2 šoljice vode, dodati ml.orahe,čokoladu, kafu, kakao i brašno. Skloniti da se malo prohladi. Posebno umutiti žumanca i sve sjediniti, a posebno umutiti belanca i dodavati u predhodnu masu lagano mešajući. Od ove mase ispecite dve kore u četvrtastom plehu.
Za I fil umutiti žumanca sa šećerom u prahu i dodati umućen margarin. Plazma keks prelijte sokom po želji ili mlekom (tek toliko da ne bude suv), dodati u predhodnu masu i na kraju štanglu rendane čokolade.
Za II fil umutiti belanca sa šećerom u prahu i u to dodati umućen margarin.
Tortu filovati ovim redom:
kora-I fil-II fil-druga kora-I fil-II fil.
Odozgo tortu ukrasiti po želji čokoladnim prelivom, šlagom...

среда, 6. октобар 2010.

IRENINA TORTA

Potrebno je:
200 g mlevene plazme
150 g mlevenih oraha
1 jaje
1,5 dl gaz. soka po želji
1 puding od vanile
1 puding od čokolade
8 dl mleka
50 g bele čokolade
50 gr crne čokolade
250 g margarina
150 g cele plazme ili piškote
10 krem bananica i
šlag
Od ml.plazme, oraha, jajeta i soka napravite kompaktnu masu i stavite je na tacnu za tortu.
Za I fil skuvajte puding od vanile, dodajte belu čokoladu pa kad se prohladi dodajte 125 g umućenog margarina.
Za II fil skuvajte puding od čokolade, dodajte čokoladu za kuvanje pa kad se prohladi dodajte 125 g umućenog margarina.
Koru premažite I filom pa poređajte plazmu pa premažite II fil pa poređajte krem bananice.
Celu tortu ukrasite šlagom.

субота, 2. октобар 2010.

video klip

Ima puno smešnih situacija sa mojim unukom Mihajlom. Jedna je i ova kada mu pas u porti manastira Tumane bukvalno skinuo pantalone samo što kraj nije moja ćerka snimala, kako bi ga odbranila od navalentnog psa. Ne znam, ali je meni ova situacija zaista bila smešna!