уторак, 27. септембар 2011.

Ljuta salata za zimu

           Ovo je recept koji imam poodavno, zabeležen, ali bez naslova. Svejedno, ja sam po njemu skoro svake godine pripremala ovu salatu za zimu i sada sam je nazvala, jednostavno, ljuta salata. Svi je volimo, jer se ne mora koristiti kao prilog uz neko jelo, već i zasebno, uz sir, kajmak, vruću pogaču i sl.
Potrebno je:
2 kg sitnih paprika babura
1,5 kg crvenog paradajza
3 dl ulja
100 g soli
100 g šećera
ljute papričice po želji
2,5 dl sirćeta
1 glavica belog luka
lišće celera po želji
   "    peršuna po želji
desetak zrna bibera
malo konzervansa (ne mora cela kesica)
Priprema:
            Operite papriku, izvadite drške sa semenom i stavite da se prže na zagrejanom ulju. Pržite nekoliko minuta pa dodajte ljute papričice, oljušten i krupno sečen paradajz, biber u zrnu, so i šećer. Nakon dvadesetak minuta prženja dodajte krupnije seckan  beli luk, celer, peršun i sirće. Ostavite da vri još desetak minuta pa dodajte konzervans. Vruću salatu sipajte u vruće tegle, koje ste predhodno grejali (sterilisali) u rerni.Odmah ih zatvorite i držite "ušuškane", dok se ne ohlade.
           Ovako bi trebalo da bude, kada se stavlja u tegle, ali sam ja, ovog puta, posle slikanja, još malo pržila, pa je ispalo malo više "kašasto".

2 коментара:

  1. Volim ljute salate.Ovo nisam pravila..no moje vreme tek dolaiz da isprobam:)

    ОдговориИзбриши
  2. Sviđa mi se ova salata ! Nisam niti ja do sada nešto ovako probala napraviti ali mislim da hoću, barem neku manju količinu.

    ОдговориИзбриши