Miris dunja je nešto što me podseća na detinjstvo, jer je moja majka volela da ih drži na ormaru, kako bi se njihov miris svuda širio i opijao naša čula.
U mojoj kući svi vole pitu sa jabukama, često je pravim, ali ovog puta sam umesto njih upotrebila predivne dunja.
1/2 kg tankih kora
4-5 dunja
oko 100 gr oraha
šećera po ukusu
1 kašika cimeta
nekoliko kašika griza
ulja
Priprema:
Dunje obrišite, operite i narendajte.. Orahe sitno naseckajte. U sud pomešajte dunje, šećer, orahe i cimet. Odvojite 4 kore pa svaku poprskajte uljem a četvrtu pospite sa malo griza i stavite deo pripremljenog fila. Umotajte kore u rolnu i stavite je na podmazan pleh.
Postupak ponovite dok ne utrošite sve kore i nadev. Poprskajte pitu uljem i pospite kristal šećerom. Pecite pitu na 180-200 stepeni najmanje pola sata, tj. dok se ne ispeče. Ispečenu pitu (rolate) isecite ne željene komade i služite.
Na žalost, do dunja je ovdje problem doći, a vjerujem da je ova štrudla predivna, i po okusu i po mirisu.
ОдговориИзбришиŠteta što ih kod vas nema jer su dunje zaista fenomenalne upravo zbog njihovog divnog mirisa...
ИзбришиPita je divna, nekako smo navikli na fil sa jabukama ili bundevom, i moram priznati da se ne bih setila da stavim dunje, ali verujem da su se odlicno uklopile u ovoj kombinaciji.:))
ОдговориИзбришиNe bih se ni ja setila ali kada sam prošle godine probala kod jedne komšinice, oduševila sam se ukusom same pite...
ИзбришиNisam nikad pravila pitu sa dunjama.Nije mi došla ni ideja za fil sa dunjama,ali vjerujem da je prefina.Večinom pravimo sa jabukama,sirom,tikvicama i svašta što te inspirira,ali sa dunjama nisam.Jeino me zanima,pošto su jako tvrde,jeli ih teško ribati?Pozz.
ОдговориИзбришиDunje su mi jako omiljene i baš volim ove fine pite i savijače , odlično izgleda !
ОдговориИзбришиI ja sam pravila onu drugu pitu sa dunjama, lenju pitu. Ali, ja uvek na donju koru namažem neki džem (najčešće od kajsija)tako da sok ostane na džemu i ne procuri do dole.
ОдговориИзбришиOd dunje je predivna pita a miris fantazija.
Gordana, nije je JAKO TEŠKO rendati, samo mora da je potpuno žuta, tj. zrela i ne ne treba joj dodavati puno griza jer nema u njoj baš soka. Treba je probati, obavezno.
Savijaču nisam pravila, izgleda predivno i njami, njami.