уторак, 6. септембар 2016.

Džem od bresaka

          Volim ovaj džem jer ima poseban miris a ove breskve su zaista bile izuzetno slatke, tako da nije bilo potrebe da stavljam puno šećera, a vi možete povećati količinu šećera po svom ukusu, a što naravno zavisi koliko su breskve slatke...

POTREBNO JE:
10 kg bresaka
2 kg šećera
1 limontus
PRIPREMA:
            Breskve operite i oljuštite. Najbrži način je, da ih najpre stavljate u kipuću vodu na 1-2 minuta, pa onda u hladnu i tako će im se kožica najlakše smaknuti. Nakon toga breskvama izvadite koštice i stavljajte ih u veliku šerpu u kojoj čete kuvati džem. Ja sam ga kuvala na šporetu na drva.
            Ukoliko želite da budu manji komadići bresaka, možete ih malo izgnječiti, mada se one tokom kuvanja raspadaju. Kuvajte desetak minuta pa dodajte četvrinu šećera i tako nastavite sa dodavanjem i preostalog šećera. U početku kuvanja nije neophodno non-stop mešanje varjačom, ali tokom daljeg dodavanja šećera i kuvanja, džem postaje gušći i nemojte prekidati sa mešanjem, kako ne bi zagoreo. Kada džem dobije potrebnu gustinu (ja sam ga kuvala više od 2 sata), pred završetak kuvanja dodajte limontus i još vruć sipajte u dobro oprane i sterilisane, tj. zagrejane tegle u rerni.
           Tegle dobro zatvorite sterilisanim poklopcima, na nekoliko minuta prevrnite tegle naopako, ponovo ih okrenite, ušuškajte i ostavite ih tako dok se ne ohlade. Ukoliko želite možete napunjene tegle zapeći u rerni, pa naknadno, (kada budu uhvatile koricu) dobro zatvoriti poklopcima.





Нема коментара:

Постави коментар