понедељак, 26. септембар 2016.

Pasirani domaći tomatelo

           Volim zimi da imam ceo paradajz koji bih koristila kao salatu ili za neko jelo, umesto industrijskog tomatela i zato sam malo eksperimentisala, te dobila ovaj predivan tomatelo...

POTREBNO JE:
3 kg paradajza
3-4 kašike soli
3 kašike šećera
nekoliko listova celera ili peršuna
po potrebi kuvanog soka paradajza
                Čvrst i zreo paradajz, po mogućstvu onaj kruškastog oblika, operite i oljuštite (najlakše je ako ga stavite u vrelu vodu na minut-dva) i stavite ga u jedan sud. Sitniji paradajz ostavite ceo a ukoliko je baš krupan, presecite ga na pola. Dodajte so, šećer i listove celera ili peršuna, sve lagano izmešajte i poređajte ga u dobro oprane tegle. Dopunite tegle kuvanim sokom, dobro ih zatvorite poklopcima i poređajte u veći lonac. Između tegli stavite krpe. Nalijte vodu do ispod poklopca tegli i zagrevajte je do ključanja. Tada smanjite temperaturu i ostavite da tako struji još najmanje 20 minuta. Nakon toga isključite šporet i ostavite ih u loncu dok se ne ohlade.  Hladne tegle obrišite i ostavite sa ostalom zimnicom.


Нема коментара:

Постави коментар