Ovu tortu sam pravila za 8-mi rođendan mom unuku. Brzo se pravi, ne peče se a oblik možete prilagoditi svojoj želji i potrebi.
POTREBNO JE:
oko1 kg keksa (pola mlevevene a
pola izlomljene rukama)
250 gr margarina
1/2 l mleka
150 gr šećera
150 gr mlevenih oraha
100 gr seckanih oraha
1 puding od čokolade
150 gr čokolade
100 gr žele bombona u boji
50 gr suvog grožđa
Za čokoladni preliv:
1 dl mleka
1 dl vode
100 gr čokolade za kuvanje
5-6 kašika kakaoa
6 kašika šećera
50 gr margarina
PRIPREMA:
Puding rastvorite u 1 dl mleka pa ga zakuvajte u ostatak mleka u koje ste dodali šećer. U skuvan puding dodajte čokoladu, pa kada se otopi sklonite sa vatre pa u mlak krem dodajte margarin i mutite mikserom dok se sve ne sjedini. Nakon toga u krem dodajte keks, orahe, suvo grožđe i seckane žele bombone. Sve dobro izmešajte rukama (po potrebi dodajte još keksa ili nekog soka) kako bi masa bila pogodna za oblikovanje.
Od dobijene mase oblikujte tortu u vidu osmice ( ili po vašoj želji).
Za preliv stavite sve sastojke (sem margarina) u posudu i kuvajte uz neprekidno mešanje dok ne dobijete potrebnu gustinu. Sklonite sa vatre i dodajte margarin. Mešajte dok se dobro ne otopi.
Ovim prelivom prelijte tortu, ostavite da se dobro ohladi i stegne.
PS. Tortu možete ukrasiti po želji a ja sam pravila autiće od fondana po ovom receptu: http://domacirecepti.net/fondan-masa-za-dekoraciju-2/
POTREBNO JE:
oko1 kg keksa (pola mlevevene a
pola izlomljene rukama)
250 gr margarina
1/2 l mleka
150 gr šećera
150 gr mlevenih oraha
100 gr seckanih oraha
1 puding od čokolade
150 gr čokolade
100 gr žele bombona u boji
50 gr suvog grožđa
Za čokoladni preliv:
1 dl mleka
1 dl vode
100 gr čokolade za kuvanje
5-6 kašika kakaoa
6 kašika šećera
50 gr margarina
PRIPREMA:
Puding rastvorite u 1 dl mleka pa ga zakuvajte u ostatak mleka u koje ste dodali šećer. U skuvan puding dodajte čokoladu, pa kada se otopi sklonite sa vatre pa u mlak krem dodajte margarin i mutite mikserom dok se sve ne sjedini. Nakon toga u krem dodajte keks, orahe, suvo grožđe i seckane žele bombone. Sve dobro izmešajte rukama (po potrebi dodajte još keksa ili nekog soka) kako bi masa bila pogodna za oblikovanje.
Od dobijene mase oblikujte tortu u vidu osmice ( ili po vašoj želji).
Za preliv stavite sve sastojke (sem margarina) u posudu i kuvajte uz neprekidno mešanje dok ne dobijete potrebnu gustinu. Sklonite sa vatre i dodajte margarin. Mešajte dok se dobro ne otopi.
Ovim prelivom prelijte tortu, ostavite da se dobro ohladi i stegne.
PS. Tortu možete ukrasiti po želji a ja sam pravila autiće od fondana po ovom receptu: http://domacirecepti.net/fondan-masa-za-dekoraciju-2/
Нема коментара:
Постави коментар