недеља, 21. април 2024.

Listavi pužići od testa

 Fenomenalno slano pecivo koje se lista i čijem ukusu niko ne može odoleti. Od srca vam preporučujem da ga pripremite za doručak ili većeru svojim ukućanima a svakako i za vaše goste koji će biti oduševljeni kako njihovim izgledom tako i ukusom 👌😋😚
POTREBNO JE: 
500 gr brašna
20 gr svežeg kvasca
2,5 dl mleka
1 dl ulja
1/2 čaše jogurta
1 kašika šećera
2 kašičice soli
150 gr margarina
1 jaje
PRIPREMA: 
    U sud za mešenje stavite suvi kvasac, mlako mleko i šećer pa izmešajte a zatim dodajte ulje, jogurt i so pa ponovo izmešajte. Nakon toga dodajte brašno i mešajte najpre varjačom a zatim prebacite na radni sto posut brašnom i nastavite da mesite rukama dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepi za ruke.
Oblikujte loptu i stavite u sud, pokrijte i ostavite da se udvostruči.
Nakon toga prebacite testo na pobrašnjen radni sto i podelite ga na dve lopte. Uzmite jednu loptu, razvucite je što tanje u obliku pravougaonika, pa je premažite omekšalim margarinom. Sada presavijte leve i desne strane kore ka sredini, premažite ih margarinom pa ih presavijte jednu preko druge (kao na slici).Tako dobijenu usku pravougaonu koru ostavite da odmara desetak minuta a zatim je malo rastanjite oklagijom pa je premažite margarinom i urolajte. 
Urolanu koru malo izdužite rukama valjajući po radnom stolu pa je isecite na četiri manja rolata.
Svaki rolat malo odozgo pritisnite dlanom ruke pa ga stavljajte na pleh.
Ponovite isti postupak i sa drugom loptom testa. Ostavite pužiće pokrivene da se odmaraju desetak minuta, premažite ih umućenim jajetom i pecite na 200 st dok ne porumene.









Нема коментара:

Постави коментар