среда, 10. април 2024.

Sarmice od zelja

Ove preukusne sarmice od zelja obavezno spremam kada stigne mlado zelje. Naravno, za zavijanje sarmica, morate koristiti malo veće listove a možete sastavljati i po dva manja lista (tako ja radim dok je su listovi još mali), mada je taj postupak malo teži. Moram priznati da nekada, umesto zavijanja sarmica znam i da po dnu poređam polovinu listova zelja, preko njih fil i preko fila drugu polovinu listova zelja. Ukus je isti, sem što je postupak pripreme daleko jednostavniji...
 
POTREBNO JE: 
oko 30 listova zelja
400 gr mlevenog mešanog mesa
1-2 glavice crnog luka
1 šoljica pirinča
1/2 dl ulja
1 kašika aleve paprike
po ukusu soli, mlevenog bibera
i suvog začina
PRIPREMA: 
    Listove zelja operite i isecite tvrde delove pa ih samo provucite kroz provrelu vodu a zatim stavite u cediljku da se ocede. Operite pirinač, stavite ga u manju posudu, prelijte vodom i stavite da provri, sklonite sa vatre, poklopite ga i ostavite da stoji.
U međuvremenu na ulju izdinstajte seckan crni luk, pa dodajte mleveno meso i uz mešanje pržite desetak minuta a zatim dodajte proceđen pirinač. Nakon toga dodajte alevu papriku, so, biber i suvi začin. Sve dobro izmešajte.
Na dlan stavite tj. raširite jedan list zelja, na početak stavite malo fila, savijte zelje sa obe strane ka sredini i zarolajte u sarmicu pa je stavite na uljem podmazan sud. Ponovite postupak dok ne utrošite sav materijal. Tako poređane sarmice prelijte sa malo ulja, pokrijte sa dva-tri lista zelja i prekijhte vodom da ogreznu. Stavite u zagrejanu rernu na 200 st da se peku oko 30-40 min. zavisno od rerne.
PS. Ukoliko želite, možete ih pri kraju pečenja preliti zaprškom od 3 kašike ulja, 1 kašičice brašna i 1 kašičice aleve paprike pa ih vratiti u rernu na još koji minut.
Sarmice poslužite uz kiselu pavlaku ili kiselo mleko.




Нема коментара:

Постави коментар