понедељак, 29. април 2024.

Torta sa jagodama i kremom od griza

    Obožavam ovako lagane voćne torte koje nisu skupe, ni zahtevne za pripremu a koje su zaista ukusne i osvežavajuće. Umesto jagoda možete koristiti i neko drugo voće. Obzirom da uskoro stižu i sveže jagode, ja sam želela da upotrebim ove iz zamrzivača a naravno da vi možete koristiti i sveže...
POTREBNO JE: 
Za koru: 
5 jaja
7 kašike šećera
3 kašike mlake vode
3 kašike ulja
5 kašika brašna
2 kašike kakao praha
1 kesica praška za pecivo
Za krem od griza: 
5 dl mleka
5 kašika šećera
2 kesice vanile
7 kašike griza
125 gr margarina
Za fil od jagoda: 
300 gr jagoda (ja sam
koristila iz zamrzivača)
1 dl vode
5 kašika šećera
3 kašike gustina
I još: 
2 kesica šlag krema od vanile
PRIPREMA: 
    Umutite penasto jaja sa šećerom, dodajte mlaku vodu i ulje i na kraju lagano umešajte mešavinu brašna, kakaoa i praška za pecivo. Smesu pecite u manji okrugli kalup sa obručem na 180 st. oko 15 minuta. Pečenu koru ohladite pa presecite na pola.
    U sud sipajte mleko, dodajte šećer i vanilu pa kuvajte dok ne provri. U provrelo mleko dodajte griz i uz neprestano mešanje kuvajte dok se dovoljno ne zgusne (kad se ohladi dodatno će se zgusnuti). Sklonite sud sa vatre pa dodajte margarin isečen na manje komade i sve zajedno izmiksajte.
     Odmrznute jagode zajedno sa sokom koje su pustile izmiksajte. pa sipajte u sud, dodajte šećer i kuvajte nekoliko minuta. Zasebno u 1 dl vode rastvorite gustin pa dodajte u kuvane jagode. Sve zajedno kuvajte dok se ne zgusne pa sklonite sa vatre.
    Na okruglu tacnu za služenje stavite jednu koru, preko nje rasporedite fil od jagoda (moj nije bio skroz hladan 😞), pa krem od griza, pa stavite drugu koru. 
    Umutite šlag krem po uputstvu na ambalaži i njime premažite tortu odozgo i sa strane. Ostavite je u frižider da se dobro ohladi i stegne pa je poslužite. 











Нема коментара:

Постави коментар