четвртак, 25. април 2024.

Šarlota torta sa jagodama iz friza

 Ukoliko želite da iskoristite jagode iz zamrzivača. pripremite ovu osvežavajuću, dekorativnu i laganu tortu koja će vas osvojiti svojim ukusom. Naravno, vi možete za ovu tortu koristiti i sveže jagode  kada im bude sezona a umesto jagoda super su i maline...

Rolat: 
5 jaja
7 kašika šećera
2 kašike ulja
2 kašike mlake vode
7 kašike brašna
pola kašike praška za pecivo
5-6 kašika džema od jagoda
Vanil krem: 
5 dl 
1 puding od vanile
3-4 kašike šećera
1 kesica vanile
2 jajeta
2 kašike gustina
125 gr margarina
Fil od jagoda: 
300 gr jagoda iz friza
5 kašika šećera
3 kašike gustina
PRIPREMA: 
    Mutite mikserom jaja sa šećerom pa kada se šećer rastopi dodajte vodu, ulje, mutite najmanjom brzinom još nekoliko sekundi pa dodajte brašno sa praškom za pecivo i mutite još minut-dva najmanjom brzinom. Izručite smesu u najveći pravougaoni pleh prekriven pek papirom.
Pecite na 180 st oko desetak minuta, izvadite pleh i koru stavite na radni sto i odmah je urolajte zajedno sa pek papirom da stoji 3-4 min. a onda je odrolajte, premažite džemom i ponovo urolajte.
    Za krem u manji sud umutite jaja sa šećerom, dodajte puding i gustin i 2 dl mleka. Sve dobro izmešajte da nema grudvica. Ostatak mleka stavite sa vanilom da provri pa u njega dodajte mešavinu, Kuvajte dok se ne zgusne pa sklonite sa vatre. U prohlađen krem dodajte seckan margarin i sve zajedno umutite mikserom.
    Ukoliko jagode niste stigli da odmrznete, stavite ih u sud zajedno sa šećerom na laganoj vatri kako bi se brže odmrzle i kada puste sok odlijte ga u zasebnu šerpicu (treba da ima 2 dl, ukoliko nema dodajte vodu). U taj skoro hladan sok rastvorite gustin pa ga dodajte u sud sa prokuvanim jagodama. Kuvajte dok ne počne da se zgušnjava pa sklonite sud sa vatre.
    Rolat isecite na tanke komade pa ih poređajte po dnu i uz unutrašnje ivice oble činije (treba da ostane rolata i za vrh). Sipajte polovinu krema pa fil od jagoda i preko njega ostatak krema.
Preko krema poređajte ostatak sečenih rolata. Ostavite činiju pokrivenu streč folijom u frižider da se dobro ohladi i stegne pa je preručite na okrugu tacnu za tortu. Do posluženja držite tortu u frižideru.









Нема коментара:

Постави коментар