субота, 12. октобар 2019.

Domaći feferoni u tegli

            Moja zimnica ne može da bude bez ukiseljenih ljutih papričica (feferona), obzirom da ih svi volimo...
POTREBNO JE:
po potrebi ljute papričice (feferonke)
1/2 količine vode
1/2 količine 9% sirćeta
so i
šećer
PRIPREMA:
           Papričice dobro operite i odsecite im drške (ukoliko su suviše dugačke). Poređajte ih u potpuno čiste tegle tako da ih što više stane u tegli. U tako napunjene tegle dolijte vodu do vrha pa je izručite u odgovarajuću šerpu, s' tim što ćete odmeriti koliko imate ukupno vode. Sada odlijte polovinu vode pa dodajte toliko sirćeta a zatim i so i šećer (na svaku teglu od 750 gr. ide 1 kašika soli i 1 kašika šećera). Sve to stavite da vri oko 2 min, ohladite i napunite tegle do vrha. Dobro zatvorite i ostavite sa ostalom zimnicom.

           

среда, 9. октобар 2019.

Eskimko torta sa sladoledom

            Ovu brzu ledenu poslasticu možete pripremiti u svakom trenutku i uživati u njenom fenomenalnom, osvežavajućem ukusu 👌😋

POTREBNO JE:
1 Eskimko sladoled od vanile
1 Eskimko sladoled od čokolade
oko 100 gr rendane čokolade
oko 100 gr mlevenoog plazma keksa
PRIPREMA:
             Umutite posebno sladoled od vanile a posebno od čokolade po uputstvu na kesici.
             U duguljast uzan pleh (ili po vašem izboru) stavite providnu alu foliju da pokrije dno i da "visi" i sa svih strana. Po dnu stavite polovinu mlevene plazme i odmah rasporedite polovinu sladoleda od vanile. Preko njega stavite polovinu rendane čokolade, pa preko nje polovinu sladoleda od čokolade. Ponovite postupak. Odozgo po želji stavite takođe mleveni keks i rendanu čokoladu.
             Prekrijte sve providnom folijom i stavite u friz da se dobro stegne.
             Tortu secite na željene komade i odmah poslužite a ostatak vratite u friz da stoji do sledećeg služenja. Prijatno!
           




уторак, 8. октобар 2019.

Kolač od jabuka i šargarepe

           Želela sam na brzinu da napravim nešto slatko i odlučila sam se da iskoristim jabuke i šargarepu tako da sam eksperimentisala sa ovim kolačem ali sam rezultatom bila oduševljena. Dobila sam vlažan i sočan kolač sa izuzetnim spojem ukusa i mirisa. Jedino, moram priznati, na "oko" me nije osvojio ali ukus je zaista fenomenalan...

POTREBNO JE:
2 jajeta
5 kašika šećera
2 kašike džema po želji
1 dl ulja
10 kašika brašna
1/2 pr. za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
2 nakisele jabuke
3-4 šargarepe
kora od limuna
PRIPREMA:
           Jabuke oljuštite i izrendajte, šargarepu ogulite, operite i takođe izrendajte i sve stavite u manju posudu. Dodajte džem i rendanu koru limuna. Sve izmešajte.
           Posebno umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje i na kraju lagano umešajte brašno pomešano sa pecivom i sodom bikarbonom. U umućena jaja dodajte predhodnu smesu, sve lagano izmešajte pa preručite u uljem podmazan i brašnom posut pravougaoni pleh. Pecite kolač u rerni zagrejanoj na 180-200 st. oko 35 min. zavisno od rerne. Pečen kolač ohladite, secite na željene kocke i poslužite.
           PS. Ukoliko želite da vam kolač bude deblji, pecite ga u manjem plehu ali ga zato pecite malo duže (probajte drvenom čačkalicom).

         
         





петак, 4. октобар 2019.

Kompot od dunja

            Jesen stigla dunjo moja... evo jednostavnog recepta bez konzervansa za kompot od dunja koji će vam dobro doći u vreme zimskih dana 😋

POTREBNO JE:
zrele dunje
šećer
limuntus
voda
tegle od 700 gr
PRIPREMA:
             Dunje najpre obrišite čistom krpom a najbolje je oštrom stranom čistog sunđera. Tada ih dobro operite vodom, očistite od unutrašnjosti (semenki i tvrdog dela) i isecite na željene komade.
             Dobro ih složite u tegle tako da stane što više dunja. U svaku teglu stavite po 5 kašika šečera. na vrh kašičice limuntusa i nalijte ih hladnom vodom. Dobro ih zatvorite original poklopcima.
             U veći lonac na dno stavite krpu i poređajte tegle. Nalijte lonac vodom da dosegnu do ruba poklopca. Uključite ringlu i kuvajte do tačke ključanja. Smanjite malo temperaturu i pasterizujte ih još 10-15 min. Nakon toga isključite ringlu i ostavite da se tegle u vodi potpuno ohlade.
             Nakon toga ih izvadite, obrišite i složite sa ostalom slatkom zimnicom.

понедељак, 30. септембар 2019.

Krem kolač sa breskvama

           Obožavam voćne poslastice a obzirom da su stigle i breskve, u hodu sam osmislila ovaj lagani, kremasti kolač koji je svojim osvežavajućim ukusom i mirisom osvojio moje drage ukućane. Ukoliko volite neko drugo voće, svakako možete upotrebiti i kajsije, jagode, maline i sl. i sigurno nećete pogrešiti 👌☺

POTREBNO JE:
Za koru:
2 belanceta
5 kašika šećera
1 kašika gustina
1 kašičica pr. za pecivo
Za krem:
2 žumanca
3-4 kašika šećera
1 puding od vanile
2 kašike brašna
5 dl mleka
1 vanilin šećer
I još:
200 gr krem šlaga od vanile
3 kašike šećera u prahu
2 dl mleka ili kisele vode
1 kisela pavlaka
nekoliko bresaka
PRIPREMA:
            U sud za mućenje mutite belanca sa šećerom dok šam ne postane gust i sjajan, dodajte gustin i  pecivo pa kratko izmešajte najmanjom brzinom. Sve izručite na manji pravougaoni pleh obložen pek papirom. Lepo izravnjajte i pecite koru u zagrejanoj rerni na 180-200 st oko desetak minuta pa smanjite na 150 st i pecite dok korica blago ne porumeni.
             Dok se kora peče, od ukupnog mleka odvojte 1,5 dl  a ostatak stavite sa šećerom da provri.
Umutite žumanca, dodajte brašno, gustin, vanilu i mleko, sve dobro izmešajte da nema grudvica pa sipajte u provrelo mleko. Kuvajte dok se ne zgusne uz neprestano mešanje. Sklonite sa vatre i pokrijte providnom folijom da se ne uhvati korica.
             Krem šlag umutite sa mlekom i prah šećerom pa od njega dodajte 4-5 kašika u mlak krem. Lagano umutite.
             U ostatak šlaga dodajte kiselu pavlaku i sve lagano umutite.
             Na odgovarajuću tacnu za služenje stavite koru sa koje ste predhodno skinuli pek papir pa na nju nanesite žuti krem a preko njega poređajte komade bresaka a preko njih nanesite krem šlag.                       Kolač ostavite da se dobro ohladi u frižideru pa poslužite. Prijatno!




четвртак, 26. септембар 2019.

Rupičasti voćni kolač

           Ovaj interesantan i osvežavajući kolač možete napraviti i sa drugim pasiranim voćem, jer ćete svakako uživati u njegovom ukusu...

POTREBNO JE:
3 jaja
1 šolja šećera
1 vanilin šećer
1/2 šolje ulja
1 1/2 šolje brašna
1/3 šolje mleka
1 pr. za pecivo
oko 300 gr malina
3 dl vode i 1 dl
1 puding od vanile
oko 50 gr rendane čokolade
PRIPREMA:
            Umutite jaja sa šećerom i vanilom, pa kada se šećer otopi dodajte ulje, mleko i na kraju brašno sa pr. za pecivo. Lagano sjedinite da se dobije kompaktna smesa. Manji pravougaoni pleh podmažite uljem i pospite brašnom, sipajte smesu i pecite u zagrejanu rernu na 180 st. oko pola sata, zavisno od rerne (proverite čačkalicom). Pečenu koru izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi pa je izbušite drškom varjače.
             U sud stavite predhodno propasirane (izblendirane) maline, šećer i 3 dl vode i kuvajte oko 5 minuta. Posebno rastvorite puding u 1 dl vode pa ga zakuvajte u maline. Sklonite sa vatre i sipajte preko izbušenog patišpanja, vodeći računa da fil uđe u otvore.
              Preko ohlađenog kolača narendajte čokoladu. Prijatno!
         



уторак, 17. септембар 2019.

Čoko torta sa malinama

           Fenomenalna kremasta torta koja će Vas osvojiti na prvi zalogaj jer spoj čokolade i maline daju joj poseban ukus 👌

 POTREBNO JE:
Za koru:
6 jaja
7 kašika šećera
4 kašike brašna
2 pune kašike kakaoa
2 kašičice pr. za pecivo
2 kašike ulja
Za krem:
7 dl mleka
3 kašike šećera
2 pudinga od čokolade
50 gr čokolade za kuvanje
100 gr margarina
Za žele od malina:
4 dl vode
400 gr malina (ja sam koristila
iz zamrzivača)
5 kašika šećera
2 kašike gustina
1 kesica želatina
I još:
100 gr krem šlaga od čokolade
2 dl mleka
PRIPREMA:
           Umutite jaja sa šećerom dok se šećer ne rastopi pa dodajte ulje i mešavinu brašna, kakaoa i peciva. Sve lagano izmešajte pa izrućite na veći pravougaoni pleh koji ste prekrili pek papirom. Pecite koru u zagrejanoj rerni na 180 st. oko 15-20 min. (zavisno od rerne). Ispečenu koru izvadite, ohladite i presecite dva puta  tako da dobijete 3 kore.
           Posebno skuvajte puding po uputstvu na kesici (dodajte šećer u mleko ukoliko želite slađe) i u vruć puding stavite čokoladu. Mešajte dok se ne rastopi pa sklonite sa vatre. U mlak krem dodajte margarin  i sve zajedno umutite mikserom da postane kremasto.
           Za žele od malina najpre rastvorite želatin u 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri.
Posebno stavite maline, vodu i šećer i kuvajte nekoliko minuta pa dodajte gustin rastvoren u malo hladne vode. Kuvajte dok ne počne da se zgušnjava, sklonite i dodajte nabubreli želatin. Mešajte dok se želatin ne rastopi. Ostavite da se ohladi.
            Posebno umutite šlag krem sa mlekom.
            Na tacnu za tortu stavite prvu koru, premažite je tanjim slojem želea od malina pa preko njega pažljivo nanesite polovinu krema...preko krema stavite drugu koru, premažite slojem želea i preko njega ostatak krema... preko njega stavite treću koru i nju premažite ostatkom želea od malina.
            Tortu ukrasite umućenim šlagom po želji. Otavite je da se dobro ohladi i stegne pa je poslužite.






петак, 6. септембар 2019.

Vanila krem torta

         Ova lagana kremasta torta svojim fantastičnim ukusom nikog ne ostavlja ravnodušnim. Moram priznati da sam ja ljubitelj ovakvih poslastica koje se prosto tope u ustima 😋


POTREBNO JE:
Za koru:
6 belanaca
15 kašika šećera
1 ravna kašika gustina
1 kašičica sirćeta ili limuna
Za vanil krem:
5 dl mleka
6 žumanaca
6 kašika šećera
2 kašike brašna
2 kašike gustina
2 vanilin šećera
125 gr margarina
Za braon krem:
100 gr krem šlaga od čokolade
1,5 dl mleka
2 štangle čokolade za kuvanje
I još:
2 štangle čokolade za kuvanje
PRIPREMA:
            Dobro uutite belanca uz dodavanje šećera i na kraju dodajte gustin i sok od limuna ili sirće. Na pravougaoni pleh stavite pek papir, izručite umućena belanca, razmažite špatulom i pecite koru u rerni zagrejanoj na 200 st. desetak minuta pa smanjite na 180. st. i pecite još oko sat vremena. Izvadite koru iz rerne, ohladite, skinite pek papir i presecite je uzdužno na dva dela.
            Dok se kora peče napravite vanil krem tako što ćete lagano umutiti žumanca, šećer, vanilu, brašno i gustin sa postepenim dodavanjem mleka i sve to stavite da se kuva dok krem ne dobije potrebnu gustinu. Sklonite ga sa šporeta i u mlak krem dodajte margarin sobne temperature. Mutite mikserom dok krem ne postane penast.
             Za braon krem mikserom umutite krem šlag sa mlekom i dodajte otopljenu, mlaku čokoladu.
             Na tacnu za služenje stavite prvu koru, premažite je vanil kremom, stavite drugu koru pa celu tortu premažite braon kremom. Preko braon krema narendajte čokoladu. Tortu dobro ohladite i poslužite.












уторак, 27. август 2019.

Mafini sa šljivama i čokoladom

          Evo još jedne varijante kako možete napraviti mafine...

POTREBNO JE:
2 jajeta
1 čaša kiselog mleka
1 čaša šećera
1 vanilin šećer
2 čaše brašna
1 pr. za pecivo
50 ml ulja
nekoliko šljiva
malo čokolade
PRIPREMA;
              U sud za mućenje stavite jaja i šećer i mutite mikserom oko 2 minuta. Zatim dodajte vanilu, ulje, kiselo mleko, brašno i pecivo, umutite mikserom srednjom brzinom dok se sve dobro ne sjedini pa gotovu smesu sipajte u kalupe za mafine koje ste predhodno podmazali uljem (nemojte puniti do kraja). Preko smese stavljajte seckane komadiće šljive i čokolade.
              Pecite u rerni zagrejanoj na 200 st. oko 25 minuta (zavisno od rerne). Pečene mafine izvadite iz rerne, malo prohladite pa ih izvadite iz kalupa.
 




понедељак, 26. август 2019.

Mafini sa breskvama

         Mafini su veoma zahvalni i jednostavni za pripremu a možete ih praviti na razne načine. Ja sam ovom prilikom koristila breskve a vi možete bilo koje voće. Ukus je uvek fenomenalan...
 POTREBNO JE:
1 jaje
100 gr šećera
1 čaša jogurta
1/3 čaše ulja
150 gr brašna
2 kašike kakaoa
pola kesice pr. za pecivo
4 breskve
PRIPREMA;
              Umutite jaje sa šećerom pa dodajte ulje i jogurt. Mutite još minut pa dodajte mešavinu brašna, kakaoa i peciva. Sve sjedinite mikserom najmanjom brzinom pa kašikom sipajte dobijenu smesu u uljem podmazane kalupe za mafine. Nemojte puniti do kraja. Preko smese stavljajte breskvu sečenu na manje komadiće.
               Mafine pecite u zagrejanoj rerni na 220 st. oko 20 minuta. Pustite da se malo prohlade pa ih izvadite iz kalupa.






четвртак, 15. август 2019.

Torta "Queen Mary"

           Ova torta je toliko ukusna, kremasta i lagana tako da sam je, čim sam videla ovaj fenomenalan recept ovde odmah morala da je napravim i verujte, oduševili su se svi koji su je probali. Nije skupa a priprema je jednostavna 👌😋...

POTREBNO JE:
I kora:
6 jaja
75 gr šećera
2 kašike vode
7 kašika brašna
1 vanilin šećer
II kora:
6 belanaca
100 gr šećera
75 gr kokosa
2 kašike brašna
Krem:
6 žumanaca
100 gr šećera u prahu
250 gr margarina
1 vanilin šećer
Za čokoladnu glazuru:
150 gr prah šećera
3 kašike kakoa
3 kašike vode
2 kašike ulja
PS. Ja sam odozgo, umesto glazure stavila 2 kesice šlaga pa ukrasila glazurom.
PRIPREMA:
           Za prvu koru umutite belanca u penu uz postepeno dodavanje šećera. Pri kraju dodajte vodu a zatim jedno po jedno žumance uz stalno mućenje. Kada se šećer otopi dodajte vanilu i brašno.
Pecite koru na plehu (25x35cm) na 180 st. oko 20 ' (zavisno od rerne).
            Za drugu koru umutite 6 belanaca uz dodavanje šećera u čvrst šam pa lagano umešajte kokos i brašno. Pecite u istom plehu na istoj temperaturi.
            Za krem umutite žumanca sa šećerom pa kuvajte na pari dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre, ohladite do sobne temperature pa dodajte penasto umućen margarin sa vanilom i sve dobro sjedinite.
            Za glazuru stavite u posudu šećer, kakao i vodu pa kuvajte dok ne dobije potrebnu gustinu.
Na kraju dodajte ulje.
            Slaganje: I kora - krem - II kora i odozgo prelijte toplom glazurom Tortu ostavite da se dobro ohladi i stegne u frižideru pa je poslužite.



                   




уторак, 6. август 2019.

Džem od kajsija

             Kada bi me neko pitao koji džem najviše volim bez dvoumljenja bih rekla da je to džem od kajsija jer je, morate priznati izuzetnog ukusa a može se koristiti za palačinke, mazanje na hleb, razne torte i kolače i slično...

POTREBNO JE:
5 kg zrelih kajsija
2 kg šećera
1-2 kesica vanilin šećera
(nije obavezno)
PRIPREMA:
            Kajsije operite, izvadite im koštice i polutke stavljajte u veću šerpu. Stavite da se kuvaju na laganoj vatri uz mešanje. Nakon desetak minuta pojačajte vatru i kuvajte ih uz stalno mešanje. Kada bse kajsije pretvore u kašu, dodajte polovinu ukupne količine šećera, nastavite da kuvate na jakoj vatri neprestano mešajući pa dodajte i ostatak šećera i vanilu.. Kuvajte dok počnu da se stvaraju "mehurići" po površini. Da biste probali da li je skuvan, uzmite 2 kašike džema i stavite na tacnu i kada se ohladi, provucite prsima pa ako ostane skoro čist trag na tacni džem je gotov. Ne zaboravite da će se dodatno zgusnuti kada se potpuno ohladi u teglama.
             Gotov džem, onako vruć sipajte u predhodno dobro oprane i u rerni sterilisane tegle (na 100 st. oko desetak minuta), dobro ih zatvorite original poklopcima i stavite tegle u još vruću rernu. Isključite je i ostavite da tako stoje dok se potpuno ne ohlade.
             Ohlađene tegle sa džemom smestite sa ostalom zimnicom.