четвртак, 29. септембар 2011.

Pinđur na moj način

             Bez ajvara i pinđura ne mogu da zamislim zimnicu. Moram priznati da i jedno i drugo pravim odokativno, bez mere i po nekom svom ukusu i iskustvu. Ovog puta sam pravila nešto između, obzirom da sam koristila najviše paprike a plavi patlidžan i crveni paradajz u manjoj količini.
Potrebno je:
oko 20 kg crvenih mesnatih paprika
oko 2 kg plavog patlidžana
oko 3 kg crvenog paradajza
1 litar ulja
1 glavica belog luka
ljutih papričica po želji
1 dl sirćeta
3 kašike šećera i
so po ukusu
Priprema:
              Paprike, plavi patlidžan i crveni paradajz ispecite i oljuštite. Ja papriku i plavi patlidžan meljem na mašini za meso sa krupnim  (retkim) rupicama a još bolje bi bilo da se što sitnije iseckaju. Crveni paradajz krupno isecite, mada se on prilikom ljuštenja već sam rastura. U odgovarajuću šerpu sipajte polovinu ulja, zagrejte i ubacite papriku. Pržite je oko pola sata pa dodajte plavi patlidžan, paradajz i ljute papričice. Nastavite sa prženjem još otprilike sat i po a onda dodajte seckani beli luk, so i šećer. Ostatak ulja dobro zagrejte u šerpici i dodajte u pinđur. Ulje treba da cvrči u dodiru sa pinđurom. Tako ga ja "zapržim". Na kraju dodajte sirće. Kada bude dovoljno gusto, sklonite šerpu sa šporeta i onako vruć, sipajte u tegle koje ste sterilisali u rerni. Ostavite otklopljene tegle u toplu rernu i kada se uhvati odozgo korica, možete ih zatvoriti plastičnim poklopcem.
PS. Ako želite, tegle ne morate stavljati u rernu da se pinđur zapeče, već ih odmah zatvorite, original poklopcem, okrenite ih naopako neki minut, pa vratite u prvobitno stanje. Stavite ih "ušuškane" dok se potpuno ne ohlade. 

7 коментара:

  1. odličan recept, jako volim pinđur i ajvar! Jako privlačno izgleda, pasala bi sad fetica kruha s ovim gore!

    ОдговориИзбриши
  2. Ti si bas bila vredna!!Bice svega na zimu :)))

    ОдговориИзбриши
  3. Moja mama ga pravi iskljucivo od paradajza i uz koju ljutu papriku unacenu ucelo, ali ne bih imala nista protiv ni ovog tvog miksa. Ima prelepu boju.

    ОдговориИзбриши
  4. Zimnicu radim samo slatku, ali marljivo skupljam recepte za ovakve delicije pa spremam i tvoj.

    ОдговориИзбриши
  5. Da d astalno nam vrednice donosis nesto novo.A otvorio mi se sad apetit.Kako to lepo zvuci vec:Pindjur;)

    ОдговориИзбриши