уторак, 20. септембар 2016.

SUDŽUK

             Evo jednog starog recepta za meni omiljenu poslasticu, koju smo moja sestra i ja često spremale kao devojčice, kada bi nam se prijelo nešto slatko. Sećam se da je tada umesto sadašnjeg gustina (skroba) korišćen tzv. štirak. Možda se ova orijentalna poslastica negde zove drugačija, ali je ja pamtim kao sudžuk. Razlivao se u dublju četvrtastu posidu i dobro stegnut sekao na kocke. Ja sam je ovom prilikom pripremila u drugačijem obliku... 
       

POTREBNO JE:
1,2 lit. vode
130 gr šećera
130 gr gustina
po želji exstrata od maline, jagode
oko 100 gr oraha
PRIPREMA:
           U litar vode dodajte šećer i pustite da provri. Posebno u čaši sa ostatkom vode rastvorite gustin pa ga dodajte u provrelu vodu sa šećerom. Kuvajte dok se ne zgusne uz stalno mešanje (ne treba dugo jer će se tokom hlađenja još više zgusnuti). Gotov gustin podelite na dva dela pa u jedan dodajte exstrat. U hladnom vodom pokvašenu, odgovarajuću manju posudu po dnu stavite malo seckanih oraha, pa sipajte beli deo, ponovo pospite seckanim orasima, pa nanesite deo sa extratom. Ukoliko želite preko možete ponovo posuti seckane orahe. Ostavite da se dobro ohladi i stegne, pa okrenite posudicu na odgovarajuću tacnu za služenje.



4 коментара:

  1. Tako jednostavna poslastica...lijepo izgleda...a sigurno je i prefina....nisam pravila...morat ću svojim zabavljačicama..

    ОдговориИзбриши
  2. Jao, ovo sam kao klinka jela u poslasticarnici kod Šiška, obavezno je islo uz ćeten alvu .

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lepo je prisetiti se detinjstva kada smo svi uživali u nekim drugačijim slatkišima...

      Избриши