субота, 30. септембар 2017.

Kremasta torta sa keksom

            Još jedna od mojih modifikovanih torti fenomenalnog ukusa, prosto se topi u ustima...

 POTREBNO JE:
2 jajeta
3 kašike šećera
3 kašike brašna
2 kašike kakaoa
1 pr. za pecivo
3 kašike ulja
3 kašike mleka
2,5 dl čokoladnog mleka
300 gr šlaga u prahu
1 kisela pavlaka
2 dl kisele vode
1 dl mleka
250 gr mlevenog keksa
PRIPREMA:
             Mutite mikserom belanca uz dodatak šećera, pa dodajte žumanca. Kada se šećer otopi dodajte ulje i mleko i na kraju mešavinu brašna sa kakaom i pr. za pecivo. Sve lagano sjedinite, sipajte u kalup sa obručom ili okruglu tepsiju prečnika oko 24 cm. i pecite na temperaturi od 180-200 st. (zavisno od rerne) oko 20 minuta (proverite čačkalicom).
Pečenu koru izvadite iz rerne, prelijte mlakim čokoladnim mlekom i ostavite da se ohladi.
              Posebno umutite 200 gr šlaga sa kiselom vodom, dodajte kiselu pavlaku i ml. keks, sve dobro sjedinite i nanesite na ohlađenu koru.
              Tortu ukrasite sa 100 gr šlaga umućenim sa 1 dl mleka.

             








недеља, 24. септембар 2017.

Baklava sa suvim šljivama i lešnicima

            Za sve ljubitelje baklava a i onih koji to nisu...

POTREBNO JE:
500 gr kora za pitu
300 gr suvih šljiva bez koštica
200 gr pečenih lešnika
500 gr šećera
2 dl ulja
1 dl kisele vode
PRIPREMA:
             Suve šljive stavite u jednu posudu, prelijte ih toplom vodom i ostavite da odstoje oko pola sata da omekšaju a zatim ih nožem iseckajte. Lešnike izblendirajte. Pomešajte ulje i kiselu vodu.
              U uljem podmazan pleh stavite prvu četvrtinu kora, svaku poprskajte mešavinom ulja i kisele vode. Na zadnju koru stavite polovinu seckanih suvih šljiva. Preko njih stavite drugu četvrtinu kora, takođe svaku poprskajte mešavinom ulja i vode, pa na zadnju rasporedite lešnik. Preko njih stavite treću četvrtinu kora, svaku poprskajte mešavinom ulja i vode, pa stavite ostatak suvih šljiva. Preko njih stavite poslednju četvrtinu kora i svaku poprskajte mešavinom ulja i vode. Tako poređanu baklavu isecite na rombove, poprskajte je samo uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 250 st. oko desetak minuta a zatim još pola sata na 150 st. dok ne porumeni. Ispečenu baklavu izvadite iz rerne i ostavite je da se ohladi.
               Za sirup stavite šećer da se malo otopi (oko 3 minuta) a zatim nalijte 1/2 lit. vode i kuvajte dok ne dobijete ređi sirup. Ovim vrućim sirupom prelijte baklavu, pokrijte čistom krpom i ostavite da kore lepo upiju svu tečnost. Baklavu dobro ohladite pa poslužite.
               PS. Umesto lešnika možete koristiti i orahe ili pola količine lešnika a pola oraha.








четвртак, 21. септембар 2017.

Čoko -karamel torta

           Ovo je jedna od onih laganih i kremastih torti, koja će svojim fenomenalnim ukusom zadovoljiti sva vaša čula...
POTREBNO JE:
Za koru:
2 jaja
80 gr šećera
150 ml jogurta
40 ml ulja
90 gr brašna
1 pr. za pecivo
2 kašike kakaoa
Za karamel masu:
10 kašika šećera
3 dl mleka
300 gr šlaga u prahu
2 kašičice želatina
Za čokoladni preliv:
150 gr čokolade za kuvanje
3 kašike ulja
PRIPREMA;
              Za koru mikserom mutite jaja sa šećerom 5 minuta, pa dodajte ulje i jogurt, mutite još 1 minut i na kraju dodajte mešavinu brašna, kakaoa i peciva. Sve dobro sjedinite i sipajte u okruglu posudu za pečenje sa obručem pa pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 st (zavisno od rerne), oko 20-30 min. (probajte čačkalicom). Pečenu koru ostavite da se ohladi.
              U manju posudu stavite šećer da se otopi (karamelizuje), pa dodajte 1 dl mleka. Kuvajte dok se malo ne zgusne, pa sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Rastvorite želatin u 3 kašike hladne vode i ostavite da nabubri. Za to vreme umutite šlag sa 2 dl hladnog mleka, pa u njega dodajte karamel i na kraju želatin koji ste malo zagrejali (pazite da ne provri), Sve zajedno mutite još koji minut, pa nanesite na koru. Pažljivo razmažite i ostavite u frižider da se dobro ohladi i stegne.
              Tortu na kraju premažite glazurom od čokolade i do služenja je držite u frižideru.












недеља, 17. септембар 2017.

Pogača sa sitnim sirom i sodom bikarbonom

            Ova pogača je izuzetno mekana, mirisna i ukusna a koristite sitan, izmrvljen sir koji vam obično ostane zajedno sa presolcem...(ja koristim onaj za burek).

POTREBNO JE: 
500 gr brašna
oko 200 gr sitnog sira
2 kašičice sode bikarbone
oko 2,5 dl kisele vode
1 dl ulja
po ukusu soli
PRIPREMA:
            U posudu za mešenje stavite brašno, sodu bikarbonu, sitnog sira, ulja i sve dobro umesite rukama uz dodatak kisele vode.Testo treba da bude mekše. Ovako umešeno testo pokrijte krpom i stavite da odmara dvadesetak minuta. U uljem ili mašću, podmazan okrugli pleh srednje veličine stavite testo i pecite ga u zagrejanoj rerni na 250 st. oko 15 min. a zatim smanjite na 180 st. i pecite dok odozgo ne porumeni. Pečenu izvadite iz rerne.
             Ova pogača je posebno ukusna onako topla, sa ajvarom, sirom i sl.


уторак, 12. септембар 2017.

Sipkav kolač sa šljivama

        Ovaj fenomenalan, starinski kolač možete poslužiti i topao i hladan. Ukus je mmmmm...

POTREBNO JE:
2 pune kašike sv. masti
3 jaja
7 kašika šećera
1 vanilin šećer
12 kašika brašna
3 kašike griza
1 pr. za pecivo
300 gr šljiva
PRIPREMA:
          Mikserom penasto umutite mast sa šećerom, dodajte žumanca i vanilin šećer, mutite još koji minut pa dodajte brašno pomešano sa pecivom i griz. Sve dobro sjedinite. Posebno umutite belabca u šne pa i njih lagano umešajte u smesu. U uljem podmazan i brašnom posut pleh sipajte smesu, preko poređajte polutke šljiva. Odozgo po želji možete posuti mlevene orahe. Kolač pecite u rerni zagrejanoj na 200-220 st. oko pola sata. Pečen kolač izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi pa poslužite. Možete ga poslužiti i topao sa skadoledom ili šlagom odozgo.



Mafini sa breskvama i čokoladom

             Mafini su zaista jednostavni za pripremu... ovog puta sam u njih stavila po malo bresaka a vi možete i neko drugo voće (kajsije, šljive, kruške i sl.) ...

POTREBNO JE:
200 gr brašna
2 kašike kakaoa
1 kašika sode bikarbone
2 jajeta
150 gr šećera
2 dl mleka
5 kašika ulja
2-3 breskve
po želji čokolade
PRIPREMA:
              U jedan sud stavite brašno, kakao, sodu bikarbonu, sve izmešajte kašikom pa dodajte mleko i ulje i sve lagano umutite mikserom. U drugu posudu umutite jaja sa šećerom.
              Umućena jaja sipajte u predhodnu smesu sa brašnom i sve dobro umutite mikserom dok ne postane kompaktna masa. U kalup za mafine sipajte pripremljenu smesu i preko stavljajte seckane breskve. Pecite u rerni oko pola sata na 180-200 st. (zavisno od rerne) a zatim izvadite kalup i preko svakog mafina stavljajte komadiće seckane čokolade.Vratite u rernu i ostavite da se čokolada sasvim malo otopi.. Prijatno!







недеља, 3. септембар 2017.

Ražani hleb sa semenkama

         Zdrav i ukusan hleb obogaćen raznim semenkama...

POTREBNO JE:
500gr ražanog brašna
150 gr pšeničnog brašna
1 sveži kvasac
3 dl vode
3 kašike ulja
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
susam, seme lana i
seme suncokreta
PRIPREMA:
           Rastvorite kvasac sa kašičicom šećera u 1 dl mlake vode i ostavite da uskisne. U posudu za mešenje stavite ražano i pšenično brašno, dodajte nadošli kvasac, ulje, so i na kraju semenke, pa sve zamesite sa ostatkom mlake vode. Dobro umešeno testo ostavite pokriveno na toplom mestu da naraste. Potom ga izručite na radnu površinu, lagano ga oklagijom rastanjiti i uviti u rolnu. Stavite ga u uljem podmazan uzan pleh, odozgo premažite sa malo vode i pospite semenkama. Ostavite ga desetak minuta da još malo naraste a zatim zasecite nožem po želji.
          Hleb pecite u rerni zagrejanoj na 230-250 st. oko 30-40 min. (zavisno od rerne).






четвртак, 31. август 2017.

Letnji složenac zapečen u rerni

                Kada ne znam šta da spremim za ručak, onda otvorim frižider i od onoga što nađem, iskombinujem ovako nešto, ukusno i brzo.  Ovo jelo možete poslužiti i toplo i hladno. Svakako ćete uživati u njegovom ukusu...👌

POTREBNO JE:
2 tikvice
3 srednja paradajza
150 gr kačkavalja
oko 150 gr suvog vrata
4 jaja
4-5 kašika brašna
po potrebi vode (ili mleka)
1 dl jogurta
1 dl mleka
po ukusu soli, bibera
mirođije ili peršuna
ulje
PRIPREMA:
               Tikvice oljuštite (ukoliko su baš mlade ne morate), isecite ih uzdužno na tanje šnite, posolite i ostavite neki minut da stoje. Posebno umutite 2 jajeta sa brašnom i vodom ili mlekom, (smesa treba biti kao za palačinke). Svaku šnitu tikvice umočite u dobijenu smesu i pržite je na zagrejanom ulju sa obe strane dok blago ne porumene. Pržene vadite i stavite na plitak tanjir.
               Paradajz operite i isecite na kolutove. Polovinu kačkavalj takođe isecite na tanje šnite a polovinu narendajte. I suvi vrat isecite na kolutove.
               Na dno vatrostalne posude stavite polovinu ispohovanih tikvica, pobiberite ih, pospite mirođijom ili peršunom, pa preko njih naređajte polovinu kolutova paradajza, preko njega naređajte šnite kačkavalja, pa kolutove suvog vrata, pa ostatak pohovanih tikvica i na kraju ostatak kolutova paradajza.
               U jedan sud umutite 2 jajeta, jogurt i mleko pa prelijte preko jela. Na kraju sve pokrijte struganim kačkavaljem, stavite u rernu zagrejanu na 200-220 st. i pecite oko pola sata (zavisno od rerne), tj. dok ne porumeni.