среда, 4. јануар 2012.

Baklava sa suvim šljivama

             Odavno sam planirala da napravim baklavu sa suvim šljivama, i konačno je došla i ona na red. Pročitala sam razne recepte, ali se nisam držala doslovce ni jednog, već sam radila odokativno i tako će i recept biti napisan. Zaista ne morate u  potpunosti da se pridržavate gramaže prilikom pripreme ove baklave.
Potrebno je:
500 gr kora za pitu i baklavu
oko 300 gr suvih šljiva
oko 100 gr ratluka
oko 150 gr oraha
oko 1 dl ulja
500 gr šećera
7 dl vode
limun
Priprema:
               Cele suve šljive stavite u vrelu vodu i ostavite ih  da malo omekšaju. Potom ih očistite od koštica pa iseckajte. Orahe iseckajte (ja to radim pomoću secka, ali ih ostavim krupnije). Ratluk takođe sitno iseckajte. Sve ovo izmešajte u jednu posudu. Posebno skuvajte sirup za preliv, od šećera i vode, pa kad se dovoljno ukuva, dodajte limun isečen na kolutove.
              Ćetvrtast pleh podmažite uljem, pa stavite 4 kore i svaku poprskajte sa malo ulja. Na četvrtu stavite pripremljenu smesu, pa ponavljajte postupak do kraja.
Poslednje četiri kore nemojte posipati smesom već samo uljem. Stavite pleh u zagrejanu rernu i pecite oko 40 minuta na 200 stepeni, tj. dok blago ne porumeni. Pečenu prelijte mlakim sirupom, pokrijte krpom i ostavite da se dobro ohladi. Verujte, baklava je prelepa.

5 коментара:

  1. Jako interesantan recept Zoki, zapisujem i prvom prilikom pravim, izgleda extra :)
    Srećna Nova godina mila tebi i tvojoj divnoj porodici, posebno malim pilićima ljubi ih još jedna baka :)))

    ОдговориИзбриши
  2. Baklavu nisam radila stvarno dugo. Zgodna kombinacija sa šljivama.

    ОдговориИзбриши
  3. Odlično izgleda i često je pravim. Jedino što nisam nikad koristila ratluk u toj kombinaciji. Sretan BAdnji dan i Božić :)

    ОдговориИзбриши