Za ovaj, meni najdraži hrišćanski praznik, napravila sam ovu česnicu, lomili je rukama i, zamislite, ja dobila novčić. Biću bogata, ove godine, daj Bože! Možda će nam povećati penziju!? Ha,ha,ha...
Potrebno je:
1 jaje
kocka kvasca ili
Potrebno je:
1 jaje
kocka kvasca ili
1 kesica suvog kvasca
2 dl mleka
2 dl vode
3-4 kašike ulja
brašna, da se zamesi srednje meko testo (oko 700 gr)
1 kašika šećera i
2 dl mleka
2 dl vode
3-4 kašike ulja
brašna, da se zamesi srednje meko testo (oko 700 gr)
1 kašika šećera i
2 kašičice soli
Priprema:
Stavite kvasac u malo mlakog mleka, dodajte šećer i ostavite da kvasac odradi svoje. U poseban sud stavite brašno, dodajte so, ulje, nadošli kvasac, ostatak mlakog mleka i mlake vode, pa zamesite testo. Dobro ga umesite rukama, da bude nelepljivo i glatko. Sud, u kome ćete peći hleb, podmažite uljem i rastanjite testo. Odvojte od testa određenu količinu, od koje ćete po svojoj želji napraviti ukrase. Naravno u testo ubacite novčić, dren, pasulj ili šta vi ptaktikujete. Premažite česnicu umućenim žumancetom, i ostavite da malo odmori.
Sada stavite česnicu u zagrejanu rernu i pecite, najpre na 200 stepeni a onda smanjite na 150. Pecite dok ne porumeni.
Priprema:
Stavite kvasac u malo mlakog mleka, dodajte šećer i ostavite da kvasac odradi svoje. U poseban sud stavite brašno, dodajte so, ulje, nadošli kvasac, ostatak mlakog mleka i mlake vode, pa zamesite testo. Dobro ga umesite rukama, da bude nelepljivo i glatko. Sud, u kome ćete peći hleb, podmažite uljem i rastanjite testo. Odvojte od testa određenu količinu, od koje ćete po svojoj želji napraviti ukrase. Naravno u testo ubacite novčić, dren, pasulj ili šta vi ptaktikujete. Premažite česnicu umućenim žumancetom, i ostavite da malo odmori.
Sada stavite česnicu u zagrejanu rernu i pecite, najpre na 200 stepeni a onda smanjite na 150. Pecite dok ne porumeni.
TETKA ZORO,SVAKA TI CAST!BAS SI PRAVA DOMACICA.ALI MORAM DA TI SE POHVALIM DA SAM I JA PRAVILA CESNICU I BILA JE SUPER.SRECAN BOZIC I NOVA GODINA TEBI I TVOJIMA.
ОдговориИзбришиMILENA STOIMIROVIC EX.PEJIC
Hvala ti dušo i tebi i tvojima želim sve najbolje od ♥
ОдговориИзбришиZoro nek ti je sa srećom!!!Ja pravim potpuno istu česnicu kao i ti i po meni je ona stvarno najbolja.Što se tiče novčića ne pamtim kad sam ga nasla,obično ostane u kući ali ove godine ga je nasao momak moje kćeri i nek mu je sa srećom!!!
ОдговориИзбришиPrepisujem recept za nagodinu,ja sam stavila u voćni kruh,a kunu je dobio moj muž.Neka mu naraste mirovina.Bit će i meni bolje!
ОдговориИзбришиOvako lepu cesnicu nisam skoro videla, bas si je pazljivo ukrasila, mi obicno paricu stavljamo u slatku pitu koja se pravi sa orasima, pa mi je uvek zanimljivo da procitam kako se pravi i na drugim mestima...svako dobro tebi i tvojima u Novoj godini!:)))
ОдговориИзбришиPrelepa česnica, sviđa mi se kako si je ukrasila. Zanima me, da li je prilikom pečenja jedno vreme pokriješ pek papirom kako ne bi previše potamnela i da li je stavljaš na srednji ili donji nivo rerne?
ОдговориИзбриши@Ankice, ja je pečem na srednjem nivou rerne i ne pokrivam je ničim.Ne pečem je na najjačoj temperaturi. Pozdrav!
ОдговориИзбришиJa i jaje stavila u testo :)))
ОдговориИзбришиgreskom !!! (umiremo od smeha)
javljam kakvo nam je ispalo :)