уторак, 17. јануар 2012.

Voćna torta sa puslicama

             Za Novu godinu i Božić, pravila sam raznorazne slatkiše i slaniše, vuklo mi se danima po frižideru, mnogo štošta, pa sam čak nešto morala i da bacim, obzirom da smo se svi toliko "naždrali" jake hrane, da nam se više ništa ne jede tako jako i kalorično. Posebno meni, obzirom da vodim računa o mom malo povišenom holesterolu. Ali, pošto sam navikla da za vikend spremam nešto slatko, pozovem ja moju ćerku, da sa dečicom i mužićem dođu u nedelju na ručak, i tako pojedemo ono što budem spremala.
            I naravno, ponovo jaka hrana, mm kupi četvrinu čereka od praseta, pa to ispečemo u rernu, napravim podvarak sa suvim rebarcima, a za dezert, ovu tortu. Nisam je pravila po ni jednom receptu, već, onako odokativno, malo mi je curio fil od višnje, nervirala sam se zbog toga, ali se brzo pojela, obzirom da je lagana, kremasta i voćna. Naziv torte? Neka bude kao u naslovu!
Potrebno je:
6 jaja
oko 32 kašike šećera
malo sirćeta
1 kesica pudinga od vanile
7 dl mleka
pola pakle margarina
1 kesica vanil šećera
oko 300 gr višanja (može, malina, jagoda...)
3-4 kašike gustina i
1 kesica šlag pene
Priprema:
            Odvojte belanca od žumanaca, pa od belanaca umutite čvrst ša, postepeno dodajte 25 kašike šećera i kada se sve dobro umuti, dodajte sirće. Od ove mase pomoću šprica za tulumbe, istiskujte puslice na podmazan pleh.
          Meni je od ove količine ispao jedan veliki i jedan manji pleh. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 5 min. a onda smanjite na 100 st. i pecite dok se potpuno ne osuše. Ja sam ih ostavila da malo više porumene, obzirom da preko njih ide fil.
          Očistite višnje od koštica i stavite ih sa malo vode i 3-4 kašike šećera da prokuvaju. Dodajte gustin, rastvoren u malo vode, i kuvajte još 2-3 minuta, dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi.
          Posebno umutite mikserom žumanca, dodajte puding i malo mleka da se sve dobro sjedini, pa zakuvajte u ostatku mleka, koje ste zasladili sa 3-4 kašike šećera. Kuvajte dok se ne zgusne, pa sklonite sa vatre. U mlak krem dodajte margarin i sve dobro umutite. Ostavite da se ohladi.
          Na okruglu tacnu za tortu, stavite jedan red puslica, pa preko njih celu količinu fila od višanja. Na višnje poređajte drugi red puslica, pa preko njih stavite žuti krem.
             Preko krema poređajte ostatak puslica, pa celu tortu ukrasite umućenim šlagom. Ja je nisam celu premazala šlagom, već se vide i puslice, a sa strane sam stavila malo želea od višanja, da curi niz tortu.
           Probala sam, da napravim tortu od puslica na ovaj način, experiment je uspeo, samo što je torta bila toliko kremasta, da sam jedva uspela, da parče prebacim na tanjir za služenje, jer su puslice dosta upile sok od želea višanja. A, ukusna je, verujte mi na reč! 

4 коментара:

  1. Анониман18 јануар, 2012

    Jao, šta mi ovo trebalo da vidim. Sada ću da cunjam po kući i tamanim slatkiše. Zoko, izgleda fantastično. Mogu da mislim kako je tek ukusna! Njamiiiiii :)

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман18 јануар, 2012

    recept za tortu od puslica imam već dugo, međutim nekako je stalno preskačem
    u kombinaciji sa višnjama je još bolja kako mi se čini

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo izgleda sjajno, posebno fil od višanja i žuti krem.
    Odlično.

    ОдговориИзбриши