Svi u mojoj kući vole jagode i zato ih uvek imam u zamrzivaču. Ovo je još jedna od mojih improvizovanih torti, koja je brzom brzinom "nestala" jer je fantastičnog ukusa, ne mnogo jaka ali svakako osvežavajuća. Ukoliko želite, vi je možete praviti i u okruglom obliku, tako što ćete ispeći tri kore posebno, od po dva belanceta... svakako nećete pogrešiti...
POTREBNO JE:
Za koru
6 belanaca
180 gr šećera
30 gr brašna
30 gr kakaoa
30 gr gustina
1 pr. za pecivo
3 kašike ulja
3 kašike mleka
Za braon fil
5 dl mleka
5 žumanaca
5 kašika šećera
3-4 kašike kakaoa
5 kašika gustina
100 gr putera ili margarina
Za fil od jagode
300 gr jagoda
5 dl vode
5 kašika šećera
1 puding od jagoda
I još
100 gr šlaga u prahu
1 dl kisele viode
2 kašike prah šećera
1/2 čaše kisele pavlake
PRIPREMA:
Mutite belanca uz postepeno dodavanje šećera a zatim dodajte žumanca i nastavite da mutite dok se sav šećer ne otopi. Dodajte ulje i mleko i na kraju mešavinu brašna, peciva, kakoa i gustina.
Sve lagano izmešajte i smesu preručite u najveći pleh od rerne, prekriven pek papirom. Pecite koru oko 15-20 min. na 180 st. Pečenu koru izvadite iz rerne, ohladite i presecite uzduž dva puta tako da dobijete tri dela.
Za braon fil umutite žumanca sa šećerom, dodajte kakao i gustin i sve izmešajte mlekom. Kuvajte fil pa kada dobije dovoljnu gustinu sklonite sa vatre i prohladite. U prohlađen (mlak) fil dodajte puter ili margarin i sve dobro izmiksajte.
Posebno stavite vodu, šećer i jagode da provre, zatim izvadite jagode pa u tečnost dodajte puding od jagoda koji ste rastvorili sa sokom koji su pustile jagode i sve kuvajte 2-3 minuta. Vratite jagode, kuvajte još minut-dva, tj. dok se ne zgusne, pa sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Za šam umutite šlag sa prah šećerom i kiselom vodom pa na kraju dodajte kiselu pavlaku i mutite još minut-dva.
Na dugačku tacnu za tortu stavite prvu koru, premažite je braon filom - preko stavite drugu koru pa je mremažite filom od jagoda - preko stavite treću koru, pa celu tortu ukrasite šlagom.
POTREBNO JE:
Za koru
6 belanaca
180 gr šećera
30 gr brašna
30 gr kakaoa
30 gr gustina
1 pr. za pecivo
3 kašike ulja
3 kašike mleka
Za braon fil
5 dl mleka
5 žumanaca
5 kašika šećera
3-4 kašike kakaoa
5 kašika gustina
100 gr putera ili margarina
Za fil od jagode
300 gr jagoda
5 dl vode
5 kašika šećera
1 puding od jagoda
I još
100 gr šlaga u prahu
1 dl kisele viode
2 kašike prah šećera
1/2 čaše kisele pavlake
PRIPREMA:
Mutite belanca uz postepeno dodavanje šećera a zatim dodajte žumanca i nastavite da mutite dok se sav šećer ne otopi. Dodajte ulje i mleko i na kraju mešavinu brašna, peciva, kakoa i gustina.
Sve lagano izmešajte i smesu preručite u najveći pleh od rerne, prekriven pek papirom. Pecite koru oko 15-20 min. na 180 st. Pečenu koru izvadite iz rerne, ohladite i presecite uzduž dva puta tako da dobijete tri dela.
Za braon fil umutite žumanca sa šećerom, dodajte kakao i gustin i sve izmešajte mlekom. Kuvajte fil pa kada dobije dovoljnu gustinu sklonite sa vatre i prohladite. U prohlađen (mlak) fil dodajte puter ili margarin i sve dobro izmiksajte.
Posebno stavite vodu, šećer i jagode da provre, zatim izvadite jagode pa u tečnost dodajte puding od jagoda koji ste rastvorili sa sokom koji su pustile jagode i sve kuvajte 2-3 minuta. Vratite jagode, kuvajte još minut-dva, tj. dok se ne zgusne, pa sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Za šam umutite šlag sa prah šećerom i kiselom vodom pa na kraju dodajte kiselu pavlaku i mutite još minut-dva.
Na dugačku tacnu za tortu stavite prvu koru, premažite je braon filom - preko stavite drugu koru pa je mremažite filom od jagoda - preko stavite treću koru, pa celu tortu ukrasite šlagom.
Lepo ste iskombinovali sastojke. Verujem da je torta ukusna.
ОдговориИзбришиHvala puno, torta je zaista ukusna a ko ne voli jagode može koristiti i maline, kupine i sl. Pozdrav!
ОдговориИзбришиSuper torta, obavezno cu da ju napravim. Hvala za recept i ideju.
ОдговориИзбришиHvala od srca, probajte, jako je dobra i jeftina...
Избриши