Ova torta, sem što je jeftina i ne zahteva puno vremena, veoma je ukusna a umesto višanja možete, naravno koristiti i drugo voće, kako sveže, tako i zamrznuto. Ja sam imala višnje u zamrzivaču, pa sam njih i koristila...
POTREBNO JE:
Za koru
(šolja od 2 dl)
1 šolje + 1/2 šolje šećera
3/4 šolje ulja
1/2 šolje vode
2 kašike kakaoa
5 jaja
1 1/2 šolje brašna
1 kašičica pr. za pecivo
1 " sode bikarbone
Za fil od višanja
300 gr višanja bez koštica
5 kašika šećera
5 kašika gustina
I još
100 gr šlaga u prahu
1 dl mleka
PRIPREMA:
U sud stavite ulje, vodu, kakao i 1 šolju šećera, pustite da provri pa sklonite sa vatre.
Posebno umutite belanca u šam, dodavajući ostatak šečera kašiku po kašiku, zatim dodajte žumanca, sve penasto umutite i dodajte predhodno prohlađenu tečnu smesu. Sve dobro sjedinite i na kraju dodajte mešavinu brašna, kakaoa, pr. za pecivo i sode bikarbone. Lagano mešajte dok se masa ne izjednači. Sipajte u okruglu posudu prekrivenu pek papirom i pecite na 180 st. oko 45 minuta.
Pečenu koru izvadite iz rerne, ohladite i presecite na pola.
Stavite sok koji su pustile višnje i dodajte šećer. Kuvajte 2-3 minuta pa dodajte višnje. Posebno rastvorite gustin u 1 dl vode i dodajte u višnje. Kuvajte dok se ne zgusne, sklonite i ohladite.
Na okruglu tacnu za tortu stavite jednu koru, nanesite na nju fil od višanja, stavite drugu koru i celu tortu premažite umućenim šlagom.
POTREBNO JE:
Za koru
(šolja od 2 dl)
1 šolje + 1/2 šolje šećera
3/4 šolje ulja
1/2 šolje vode
2 kašike kakaoa
5 jaja
1 1/2 šolje brašna
1 kašičica pr. za pecivo
1 " sode bikarbone
Za fil od višanja
300 gr višanja bez koštica
5 kašika šećera
5 kašika gustina
I još
100 gr šlaga u prahu
1 dl mleka
PRIPREMA:
U sud stavite ulje, vodu, kakao i 1 šolju šećera, pustite da provri pa sklonite sa vatre.
Posebno umutite belanca u šam, dodavajući ostatak šečera kašiku po kašiku, zatim dodajte žumanca, sve penasto umutite i dodajte predhodno prohlađenu tečnu smesu. Sve dobro sjedinite i na kraju dodajte mešavinu brašna, kakaoa, pr. za pecivo i sode bikarbone. Lagano mešajte dok se masa ne izjednači. Sipajte u okruglu posudu prekrivenu pek papirom i pecite na 180 st. oko 45 minuta.
Pečenu koru izvadite iz rerne, ohladite i presecite na pola.
Stavite sok koji su pustile višnje i dodajte šećer. Kuvajte 2-3 minuta pa dodajte višnje. Posebno rastvorite gustin u 1 dl vode i dodajte u višnje. Kuvajte dok se ne zgusne, sklonite i ohladite.
Na okruglu tacnu za tortu stavite jednu koru, nanesite na nju fil od višanja, stavite drugu koru i celu tortu premažite umućenim šlagom.
Lepa torta, visnje i kakao ,ili cokola,pa slatka pavlaka,uvek dobrodosla kombinacija.
ОдговориИзбришиHvala puno na poseti! Drago mi je da vam se dopada... inače ovo je jednostavna i jeftina torta a zaista ukusna. Pozdrav!
ИзбришиSecam se ove torte i jako je lepa,meni se fil dopada,osvezavajuci je.
ОдговориИзбришиHvala od srca. Pozdrav!
Избриши