четвртак, 30. мај 2024.

Lisnato slatko i slano pecivo

    Obožavam lisnata peciva, kako slatka tako i slana i ovom prilikom sam pravila od istog testa  istovremeno i jedno i drugo. Fenomenalnog su ukusa i od ♥ vam predlažem da i vi zasučete rukave i prionete na posao. Verujte, bićete oduševljeni a, naravno, vi možete od ovog testa praviti i slane ili slatke kifle... nećete se pokajati...


POTREBNO JE: 
oko 700 gr brašna
25 gr svežeg kvasca
(ili 1 kesica suvog)
2 dl mleka
1 dl vode
1/2 čaše jogurta
1/2 dl ulja
1 kašika šećera
2 kašičice soli
150 gr putera ili margarina
feta sir ili obični
1 jaje
susam
džem od kajsija
PRIPREMA: 
    U manji sud sipajte mlako mleko, šećer, izmrvljen kvasac i kašiku brašna, izmešajte i ostavite da se kvasac aktivira.
U vanglu za mešenje stavite prosejano brašno (odvojte malo brašna za posipanje radne površine), dodajte so, ulje, jogurt i mlaku vodu i na kraju aktiviran kvasac. Sve zajedno mešajte varjačom, dok budete mogli a onda nastavite rukama. Testo treba da bude glatko i nelepljivo za ruke.
Oblikujte kuglu, pokrijte streč folijom i ostavite da naraste.
Nakon toga prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i lagano ga oblikujte u valjak pa ga podelite na deset manjih lopti. Pokrijte ih i ostavite da odmaraju desetak minuta a zatim pet loptica razvucite oklagijom prečnika manjeg tanjira i svaku premažite omekšalim puterom ili margarinom pa ređajte jednu na drugu (zadnju nemojte mazati). Ponovite postupak i sa ostalih pet loptica.
Pokrijte ih i ostavite da odmaraju najmanje deset minuta.
Nakon toga na pobrašnjenoj radnoj površini stavite jednu gomilu, pospite sa malo brašna i razvucite oklagijom u veliku okruglu koru. premažite je odozgo pa je urolajte u obliku valjka i ostavite da odmara deset minuta.
Drugu gomilu takođe razvucite ali u obliku velikog kvadrata, premažite ga odozgo pa ga presavijte kao za salčiće. Ostavite da odmara deset minuta.
Sada uzmite valjak i isecite ga na desetak rolata, svaki rolat malo pritisnite u sredini gde je sečeno i stavite po komadić sira. Ređajte na veliki pleh prekriven pek papirom.
Sada i drugi deo razvucite u oblik kvadrata ili pravougaonika i isecite na desetak traka.
Na početku svake trake stavljajte po malo džema, urolajte je i ređajte u pleh.
PS. Ukoliko želite možete peći posebno slano a posebno slatko pecivo u manje plehove.
Ostavite da odmara a zatim premažite umućenim jajetom. Pecivo po želji pospite susamom.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 st (zavisno od rerne), 15-20 min.







 



Нема коментара:

Постави коментар