недеља, 12. мај 2024.

Špikovan but pečen u rerni

     Da but ne bi bio suv, već naprotiv mekan i sočan, obavezno ga pripremite na ovaj način. Verujem da ćete ga ubuduće ntako spremati i svi će biti oduševljeni koliko je ukusan...
POTREBNO JE: 
svinjski but do 3 kg
(naravno u komadu)
nekoliko čenova belog luka
2-3 kašike senfa
oko 150 gr suve slanine
po ukusu soli i bibera i
svinjska mast
PRIPREMA: 
    But zarežite nožem na što više mesta i što dublje i ceo mremažite senfom. Zatim utrljajte so i pospite biberom. U svaki zasečen zarez stavljqajte seckan beli luk i po komadić sečene suve slanine.
Ovako pripremljen but pokrijte folijom i ostavite da stoji najmanje 3-4 h a može i preko noći.
U pleh u kome ćete peći but stavite 2-3 bukove daščice pa preko njih položite but. Ceo but dobro premažite mašću, sipajte u pleh 2 čaše vode, pokrijte ga folijom i stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 220 st. Nakon 15 min. smanjite temperaturu na 180 st. i nastavite da pečete još najmanje 90 min. Po potrebi dolivajte po čašu vode u pleh, kako ne bi zagoreo. U toku pečenja prelivajte kašikom tečnost (moču) iz pleha preko buta. Nakon 90 minuta pečenja skinite foliju i pecite dok odozgo ne porumeni i sve vreme prelivajte but tečnošću iz pleha. Proverite da li je but pečen tako što ćete nožem ubosti što dublje u meso i ukoliko ne bude izlaqzila sukrvica, znači da je pečen. 
PRIJATNO!






Нема коментара:

Постави коментар