субота, 25. мај 2024.

Torta sa jagodama i vanil kremom

     Preukusna voćna i kremasta torta koja nije zahtevna kako u namirnicama tako i u pripremi. Veoma je lagana i verujem da će mnogi tražiti repete 😊


POTREBNO JE: 
Za koru: 
3 jaja
5 kašika šećera
3 kašike ulja
3 kašike mlake vode
6 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
Za krem: 
7 dl mleka
3 kašike šećera
1 kesica pudinga od vanile
2 jaja
3 kašike gustina
1 kesica vanile
125 gr margarina
Za fil od jagoda:
400 gr jagoda
(ja sam koristila iz friza)
5 kašika šećera
3 kašike gustina
PRIPREMA: 
    Za koru mutite jaja sa šećerom dok se šećer ne rastopi, pa dodajte ulje, mlaku vodu i na kraju lagano umešajte brašno sa praškom za pecivo. Sipajte smesu u najveći pravougaoni pleh prekriven pek papirom i pecite na 180 st oko 15 minuta. Izvadite koru, ohladite i presecite dva puta uzdužno tako da dobijete tri kore.
Za krem stavite mleko sa šećerom i vanilom da provri. U zaseban sud umutite lagano jaja, dodajte puding od vanile i gustin i sve dobro sjedinite da nema grudvica. Ovu smesu dodajte u provrelo mleko i sve zajedno kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre i u mlak krem dodajte margarin. Sve dobro izmiksajte.
Za fil od jagoda, u sud stavite jagode i šećer i zagrevajte dok se šećer ne otopi a zatim ih izblendirajte pomoću štapnog miksera pa vratite na vatru. Zasebno izmešajte gustin u 1 dl vode pa dodajte u jagode. Kuvajte dok se ne zgusne pa sklonite da se hladi.
Filovanje: kora - polovinom fila od jagoda -  polovina krema - kora - druga polovina fila od jagoda - druga polovina krema - kora...
Preko treče kore možete staviti umućen šlag ili glazuru od čokolade a ja sam napravila preliv od soka od jagoda i želatina.
Tortu dobro ohladite pa poslužite.







Нема коментара:

Постави коментар