субота, 28. јануар 2012.

Mačje šape

            Danas sam slučajno naišla na ovaj receptić,  koji sam odavno isekla iz nekog časopisa i tako ga čuvala, u jednoj fascikli, čak sam nekoliko puta razmišljala da ga bacim, ali, srećom nisam, jer je baš on, upravo danas, isproban. Žurila sam i nisam obraćala baš pažnju na sam izgled keksa, ali kada smo ga probali, bili smo oduševljeni njegovim ukusom, koji podseća na gotove kekse iz fabrike. Idealni su za grickanje a nisu preslatki.
Potrebno je:
130 gr crne čokolade za kuvanje
250 gr putera ili margarina
100 gr šećera u prahu
300 gr brašna
2 belanca
50 gr bele čokolade za kuvanje
1 kesica vanilin šećera i
vrlo malo soli
Priprema:
            Istopite 80 gr crne čokolade za kuvanje (najbolje na pari), pa je prohladite.Kremasto umutite puter (ja sam koristila margarin), sa vanilin šećerom i šećerom u prahu. Dodajte belanca, so i brašno a na kraju i rastopljenu čokoladu. Sve dobro sjedinite mikserom.
           Obložite pleh papirom za pečenje. Testo stavljajte u špric za dekorisanje koji na vrhu ima otvor zvezdastog oblika i na papir istiskujte štanglice dužine oko 3-4 cm. Ja nisam imala takav špric, već sam koristila špric za tulumbe. Poslužio mi je, mada nije onako, kako bi trebalo da bude.
        Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko desetak minuta. Pečene izvadite i ostavite da se ohlade.
         Za to vreme odvojeno istopite 50 gr crne i 50 gr bele čokolade. Umakati keks naizmenično u crnu i belu čokoladu. Možete ih ostaviti i bez čokolade, svakako su ukusni...
PS. Ja sam danas bila u manjku sa čokoladom, pa sam se nekako snašla sa dodatkom kakaoa i zbog toga ne izgledaju baš primamljivo na slikama, a i slikanje me nije bilo uspešno. Sledeći put ću na "popravni", jer sam zaista oduševljena ukusom.

     

2 коментара: