уторак, 18. фебруар 2025.

5 vrsta salata (predjela)

 Ukoliko ste u dilemi koje salate da pripremite za vaše novogodišnje, božićne i druge prilike, evo ideje a na vama je za koju ćete se odlučiti. Svaka je ukusna na svoj način a zaista se brzo i lako pripremaju...

SALATA SA KIKIRIKIJEM I SUSAMOM  
200 gr belog pilećeg mesa
150 grama pečenog neslanog kikirikija
50 gr pečenog susama
100 gr kisele pavlake
100 gr majoneza
po ukusu soli
    Pileće grudi skuvajte pa ga sitno iseckajte i stavite u posudu. Dodajte kiselu pavlaku, majonez, izblendiran kikiriki i susam i na kraju so po ukusu. Sve zajedno lagano izmešajte, dekorišite po želji i ostavite u frižider. do služenja.
MIMOZA SALATA NA MOJ NAČIN 
200 gr pileće šunke
2 krompira
3 kuvana jajeta
50 gr kačkavalja
200 gr majoneza
50 gr kisele pavlake
po ukusu soli
    Izmešajte kiselu pavlaku i majonez. Krompir obarite, posolite i izrendajte. Jaja skuvajte i izrendajte. Kačkavalj takodje izrendajte kao i šunku. 
Slaganje: polovina rendanog krompira - malo smes majoneza i pavlake - polovina izrendane šunke - malo smese majoneza i pavlake - polovina rendanog kačkavalja - malo smese majoneza i pavlake - polovina rendanih jaja - malo smese majoneza i pavlake - (ponovite postupak dok ne utrošite ostatak materijala). 
Salatu dekorišite po želji i ostavite u frižider do služenja.
 
FRANCUSKA SALATA 
2 krompira
2 jajeta
3-4 kisela krastavčića
1 dl gustog jogurta
100 gr kajmaka ili krem sira
50 gr majoneza
1 kašičica senfa
2-3 kašike soka od limuna
seckani peršun
    Skuvajte krompir i jaja, ohladite, pa ih iseckajte. Kisele krastavčiće takođe iseckajte i sve stavite u jednu činiju.
Posebno izmešajte jogurt, kajmak, majonez, senf i sok od limuna pa dodajte takođe u činiju.
Sve lagano izmešajte, dekorišite po želji i do služenja držite na hladnom. 
SALATA SA MAKARONAMA I ŠAMPINJONIMA 
200 gr makarona
100 gr mariniranih šampinjona
70 gr kačkavalja
1 glavica ljubičastog luka
po želji pilećeg belog mesa
i suvog vrata
100 gr majoneza
    Obarite makarone pa ih procedite. Šampinjone iseckajte na listiće. Kačkavalj izrendajte. Luk sitno iseckajte a takođe i belo meso i suvi vrat.
Sve navedene sastojke stavite u posudu, dodajte majonez i lagano dobro izmešajte.
Salatu dekorišite po želji i držite na hladnom mestu do služenja.
PETOVIJA SALATA
5 komada pečenih paprika
3 kuvana jaja
150 gr feta sira
50 kačkavalja 
(opciono)
100 gr majoneza
    U posudu stavite seckanu papriku, rendana jaja, rendan kačkavalja, izmrvljen ili izrendan feta sir i majonez, pa sve lagano izešajte. Posolite po ukusu, ohladite pa poslužite.
PS. Neko u ovu salatu stavlja pileću šunku a ja umesto nje dodam kačkavalj, jer mi je tako ukusnija.


Нема коментара:

Постави коментар