Fenomenalne su, tako ukusne i mekane kao duša. Poseban ukus im daju čvarci a možete ih poslužiti uz jogurt, kiselo mleko, pivo i sl.
POTREBNO JE:
650 - 700 gr brašna
1 kesica suvog kvasca
2 dl mleka
2 dl vode
1 celo jaje
1 žumance
1 kašika šećera
2 kašičice soli
5 kašika ulja
oko 250 gr čvaraka
1 ravna kašika masti
PRIPREMA:
U vanglu za mešenje stavite brašno i so pa izmešajte. Zatim dodajte ulje, celo jaje i suvi kvasac koji ste izmešali u toplom mleku sa dodatkom šećera. Uz dodavanje mlake vode zamesite glatko testo koje se ne lepi za ruke. Oblikujte loptu, pokrijte i sotavite na toplom mestu da naraste.
Za to vreme čvarke sameljite u blenderu zajedno sa kašikom masti.izblendirajte čvarke i mast.
Naraslo testo lagano premesite i razvucite oklagijom u pravougaoni oblik na debljinu oko 2 cm.
Na polovinu razvijenog testa nanesite malo manje od polovine čvaraka pa preklopite drugom polovinom testa.
Ostavite da stoji desetak minuta pa ponovo razvucite testo ali sada celu površinu premažite ostatkom čvaraka. Pažljivo urolajte testo pa ga secite na komade širine do 3 prsta i ređajte u podmazan pleh jednos sečenom stranom na dnu pleha a drugom na gore. Ostavite ih da odmaraju desetak minuta pa ih premažite umućenim žumancetom.
Puž pogačice pecite u rerni zagrejanoj na 180 - 200 st oko dvadesetak minuta, tj. dok ne porumene.
Poslužite ih vruće a dobre su i sutradan.
Нема коментара:
Постави коментар