Potrebno je:
pola kg. kora za pitu i gibanicu
oko 300 gr domaćeg sira
oko 2 dl kisele vode
oko 1 dl ulja
1 puna kašičica pr. za pecivo (a ne mora)
Priprema:
Pomešajte kiselu vodu i ulje u jednu posudu i dodajte pr. za pecivo. Pleh podmažite uljem i stavite četiri kore, tako da sa svake strane prelaze ivicu pleha. Poređajte trećinu kora na pleh i svaku koru poprskajte pripremljenom mešavinom. Na poslednju koru stavite polovinu sira. Ponovite postupak sa drugom trećinom kora. Stavite drugu polovinu sira. Ponovo isti postupak ali samo sa korama (obzirom da ste utrošili sir), pa na kraju one kore koje su prelazile stranice pleha, vratite preko poređanih kora.
Poprskajte burek uljem i stavite u zagrejanu rernu da se peče na 200 stepeni oko 30 min. tj. dok ne porumeni. Pečen burek izvadite iz rerne i odmah prevrnite u drugi pleh (ja imam dva ista pleha), pa zatim ponovo vratite u prvi.
Bas je fin, volim ovako pripremljen burek u domacoj varijanti... i svidja mi se sto je cetvrtast, nekako uvek zamisljamo okrugao, a ovako se sve fino posle secka.:))
ОдговориИзбришиObožavam burek sve pite i pitice:))uticaj Juga ,valjda ;)
ОдговориИзбришиU ovim hladnim danima...baš si me potsetila ...ujutru pravim:))
Zoro u pravu si. Burek tako dobro zagreje i evo ja sam upravo doručkovala burek (na poslu sam) naravno ovaj nije tako dobar kao tvoj domaći mmmm kad bi mogla jedno parče :)
ОдговориИзбришиBas ovako burek i mi pravimo! Bili smo presrecni kad smo nasli recept i bas cesto ga imamo za dorucak. U stvari mi stavljamo 2.5 dl obicne vode, a 1.25dl ulja, ali to je to... :)
ОдговориИзбришиHvala vam drage moje, ja sam burekoljubac ali sa sirom, nešto sa mesom i ne volim, obzirom da je za mene isuviše jak i kaloričan...
ОдговориИзбришиObožavam burek sa sirom, a ovaj kod tebe mi baš dobro izgleda. Sada po zimi jako lijepo pašu ovakva jela i vjerujem da je burek brzo nestao. I kod mene bi sigurno bilo tako :)
ОдговориИзбришиJa obožavam burek...prijatno!!
ОдговориИзбриши