недеља, 26. фебруар 2012.

Sveža svinjska rebra iz rerne


            Retko kada mogu da naiđem na sveža svinjska rebra, bar ovde u Požarevcu, i sasvim slučajno u "Rodiću", na moje iznenađenje, vidim stoje rebra u vitrini, i obradujem se ko malo dete čokoladi. Naravno, kupim ja 1,200 gr i bacim se na pretragu na netu, tražeći neki dobar recept, kako da ih spremim. Pročitam nekoliko recepata i na kraju sama, kao i obično, bude to moj modifikovan recept. Uspešan, naravno i toliko je bilo ukusno mojima, da su mi zamerili, što nisam kupila više sv. rebara, kada ih nema tako često.
Potrebno je:
1.200 gr (ili po želji) svežih svinjskih rebara
5-6 krompira
5-6 šargarepe
2 glavice crnog luka
2-3 češnja belog luka
1 čaša jogurta
1-2 kašike senfa
so, biber i aleva paprika
seckanog peršuna (može suv) i
malo ulja
Priprema:
            Svinjska rebra posolite, pobiberite, premažite senfom, dodajte preko i seckanog belog luka i ostavite 1-2 sata da odstoji. Nakon toga izmešajte jogurt sa malo aleve paprike i time premažite rebra. Stavite ih na posudu za pečenje, okolo stavite krompir isečen na krupno, šargarepu isečenu na veće komade, crni luk isečen na četvrtine ili polovine (zavisi od veličine luka), posolite i pobiberite, pospite seckan peršun, sipajte ulje i vrlo malo vode, tek toliko da ne bude suva posuda u kojoj se peče.

             Stavite sve u zagrejanu rernu i pecite na najjačoj temperaturi, dok meso odozgo ne porumeni, a onda smanjite temperaturu i nastavite sa pečenjem. Nisam gledala na sat, koliko je to vremena, ali sve vi, to već znate iz iskustva, pazite samo da vam ne izgori odozgo. Ukoliko to primetite, stavite preko mesa foliju. Dolijte po potrebi još malo vode. I, to je to, fenomenalnog je ukusa, da ne budem lažno skromna! Probajte, nećete se pokajati...




13 коментара:

  1. Rebarca mmm moj omiljeni deo ... super su ti ispala

    ОдговориИзбриши
  2. odličan ručak, super si pripremila rebra, jako ukusno izgleda !

    ОдговориИзбриши
  3. volim rebarca s krumpirom, odlična ti je ova tvoja verzija

    ОдговориИзбриши
  4. super izgledaju, dali rebra biras masnija ili krtija kad kupujes

    ОдговориИзбриши
  5. @Kobra Khan, hvala na komentaru, inače biram naravno sa što manje masnoće tj. slanine, kako kažeš krtinu...

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман12 јул, 2013

    Zimus pravila i naravno zaboravila da prepisem recept ali kako mi je ukus ostao u ustima uspela sam da pronadjem recept i sutra pravim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je što ti se toliko dopalo i da želiš da ih ponovo spremaš na ovaj moj improvizovan način. Ovde kod nas retko kada mogu da nađem i kupim sveža sv.rebra u mesarama a i kada ih bude brzo se prodaju. Uživajte u ponovnom ukusu ovog jela. Pozdrav iz Požarevca!

      Избриши
  7. Evo upravo spremam ova rebarca sa jogurtom. Nadam se da ce biti uspesno.

    ОдговориИзбриши