среда, 27. август 2025.

Kokos rozenka sa plazmom i belom čokoladom

     Za sve ljubitelje kokosa, evo jedne brze nepečene torte, čiji sam recept prilagodila svom ukusu i verujte oduševila sam se koliko je ukusna, mada, moram priznati da ja nisam baš ljubitelj kokosa.
Imala sam kokosovo mleko u limenci, i htela sam da ga iskoristim baš za ovu tortu i verujem, da je i ono ovoj torti dalo taj poseban šmek...

POTREBNO JE: 
1 pakovanje Rozen korica
4oo gr kokosovog mleka u limenci
6 dl mleka
150 gr šećera
1 kesica pudinga od vanile
5 kašika gustina
200 gr margarina
100 gr bele čokolade
10 kašika mlevene plazme
5 kašika kokosovog brašna
Bela glazura: 
1,5 dl mleka
5 kašika šećera
50 gr bele čokolade
2 kašike gustina
PRIPREMA: 
    U 3 dl mleka rastvorite puding i gustin pa dodajte u ostatak provrelog mleka sa šećerom. Kuvajte uz mešanje oko 5 minuta pa dodajte margarin i čokoladu. Sklonite sa vatre i mešajte dok se sve ne otopi a zatim dodajte plazmu i kokos. Mutite mikserom da se sve sjedini.
Mlakim filom premazujte listove Rozen korica i svaku malo pritisnite da se slepi. Zadnje
u koricu nemojte premazivati ovom filom. Odozgo stavite odgovarajući poslužavnik ili sl.
U manji sud rastvorite mleko i gustin, zatim dodajte šećer i čokoladu pa sve kuvajte na umerenoj vatri dok ne počne da se zgušnjava. Mlakom glazurom premažite tortu i po želji je dekorišite kokosom, mlevenom plazmom i rendanom čokoladom. 
Ostavite tortu da se dobro ohladi i stegne pa je poslužite.











недеља, 17. август 2025.

Princes krofne

    Verujem da svi mi volimo princes krofne, neko manje, neko više a ja ih zaista obožavam. Nisu preslatke, taman toliko da nam očaraju nepca svojim ukusom. Ja sam već postavljala recept za njih ovde a ovaj je malo drugačiji. Na vama je da odaberete koji vam se više svidja i koji vam više odgovara...
Za testo: 
2,5 dl vode
na vrh kašičice soli
1 dl ulja
150 gr brašna
4 jaja
1/2 kesice praška za pecivo
Za krem: 
1 lit. mleka
7 kašika šećera
(ukoliko želite sladje dodajte više)
2 kesice pudinga od vanile
5 kašike gustina
1 kesica vanile
200 gr margarina
po želji prah šećera
PRIPREMA: 
    U sud stavite vodu, ulje i so da provri pa dodajte brašno sa pecivom. Energično mešajte na laganoj vatri dok se ne napravi lopta pa sklonite sa vatre, U mlako testo dodajte jedno po jedno jaje i mutite varjačom ili mikserom sa metlicom za testo.
Kada se formira glatko testo, stavite ga u špric za tolumbe i istiskujte na pek papir male gomilice, odvajajući jednu od druge, jer tokom pečenja narastu.
Pecite na 180 st oko 15-20 min. (zavisno od rerne). Po potrebi malo smanjite temperaturu ali ne otvarajte rernu.
Za to vreme u 3 dl mleka rastvorite puding i gustin da nema grudvica pa sve dodajte u ostatak provrelog mleka sa šećerom i vanilom. Kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre, prohladite pa dodajte margarin isečen na komadiće i umutite mikserom da se dobro sjedini.
Ispečene princes krofne, ohladite pa ih presecite na pola i punite kremom, 
Odozgo ih po želji pospite prah šećerom zamirisanim vanilom.
  



Kolač (štrudla) sa suvim voćem

     Veoma jednostavan kolač ili štrudla, kakogod, ali je zaista izvrsnog ukusa. Vi možete koristiti po želji i neko drugo suvo voće, ono koje imate, nećete pogrešiti. Spolja je hrskav a iznutra mekan a suvo voće mu daje poseban ukus...
POTREBNO JE: 
3 jaja
150 gr šećera
2 dl mleka
pola pakle margarina
200 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanile
oko 300 gr suvog voća
( ja sam koristila suvo grožđe, 
brusnice, urme i orahe)
po želji seckane čokolade
i koru narandže
po potrebi šećer u prahu
PRIPREMA: 
Odvojte belanca od žćumanaca, pa umutite belanca uz dodatak šećera, zatim dodajte žumanca, mleko i otopljen margarin. Zatim dodajte brašno pomešano sa pecivom pa sve lagano izmnešajte da dobijete kompaktnu smesu. Dodajte i izrendanu koru (samo žuti deo) od oprane narandže.
Posebno iseckajte suvo voće pa dodajte u smesu a takođe i seckanu čokoladu.
Sve dobro sjedinite i sipajte u podmazan i brašnom posut uzan pravougaoni kalup.
Pecite na 170-180 st. oko 50 min. (zavisno od rerne).
Hladan kolač (štrudlu) secite na komade i po želji pospite prah šećerom sa dodatkom vanile.




субота, 16. август 2025.

Mafini sa džemom od jagoda

 Kada hoću da napravim nešto slatko a da ne iziskuje mnogo vremena i truda, odlučim se za mafine. Osnovne sastojke uvek imam u kuhinji a verujem i svaka domaćica, tako da vam ih od srca preporučujem. Ovom prilikom sam želela da iskoristim svoj domaći džem od jagoda a vi možete oonaj koji imate i volite.


POTREBNO JE: 
2 jajeta
100 gr šećera
100 ml ulja
120 ml jogurta
50 ml mleka
200 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanile
po potrebi džema od jagoda
PRIPREMA: 
    Umutite jaja sa šećerom i vanilom, pa dodajte ulje a zatim jogurt i mleko. Mutite još minut-dva pa dodajte brašno sa praškom za pecivo. Lagano izmešajte da dobijete kompaktnu smesu.
Kalup za mafine podmažite uljem i sipajte smesu u svaki otvor. Na vrhu stavljajte po malo džema i pecite u zagrejanoj rerni na 180 st. dvadesetak minuta.
Pečene mafine izvadite iz rerne, sačekajte da se malo prohlade, vadite ih iz kalupa i poslužite. Ukusni su i vrući i hladni.

Prelivena pita sa šljivama

     Ukoliko volite sočne pite, predlažem da pripremite za svoje drage ukućane ovu ukusnu i osvežavajuću pitu koja će zadovoljiti sva vaša čula...
POTREBNO JE: 
400 gr gotovih kora za pitu
400 gr svežih šljiva
Nadev:
2 jajeta
1 čaša jogurta
5 kašika šećera
1/2 kesice praška za pecivo
5 kašika griza
1/2 dl ulja
Za preliv:
3 dl vode
10 kašika šećera
1/2 limuna
PRIPREMA: 
    Umutite jaja i šećer pa dodajte ulje i jogurt i na kraju griz i pecivo. Šljivama izvadite koštice pa ih prepolovite.
U uljem podmazan pleh stavite jednu koru, premažite je sa malo nadeva i ponovite postupak dok ne utrošite polovinu kora. Preko poredjajte polutke šljiva i nastavite postupak sa ostatkom kora i nadeva.
Isecite pitu na željene komade, stavite je u rernu zagrejanu na 180-200 st pa pecite oko 30 min. 
Za to vreme skuvajte sirup koji ne treba biti isuviše gust i na kraju dodajte sok od limuna.
Pečenu pitu izvadite iz rerne, prelijte je ohladjenim sirupom i ostavite da se dobro ohladi pa je poslužite. Po želji je možete posuti i prah šećerom...
PS. Ja nisam sačekala da se sirup dobro ohladi ali vama predlažem da to ipak uradite.



четвртак, 14. август 2025.

Uštipci sa jabukama i suvim groždjem

     Ukoliko vam se prijede nešto slatko (a meni se to često dešava), evo ideje kako brzo možete zadovoljiti vašu želju. Napravite ove preukusne uštipke, spolja hrskave a iznutra mekane. Jabuke i suvo groždje im daju poseban šmek i verujem da ćete ih praviti ponovo...
POTREBNO JE: 
2 jajeta
4-5 kašika šećera
3 kašike mleka
po potrebi brašna
1/2 kesice praška za pecivo
po ukusu cimeta 
1 jabuka
30 gr suvog groždja
ulje za prženje
PRIPREMA: 
    Umutite jaja sa šećerom, dodajte mleko, cimet i brašno sa pecivom po potrebi dok ne dobijete gustu kompaktnu smesu.
U nju dodajte oljuštenu rendanu jabuku i suvo groždje koje ste predhodno kratko držali u mlaku vodu.
Sve dobro izmešajte pa uzimajte po punu kašiku smese i pržite uštipke na zagrejanom ulju dok ne porumene sa obe strane. Vadite ih na papirni ubrus.
Po želji ih pospite prah šećerom (ja nisam) i poslužite.




Kocke sa kokosom i plazmom

    Jeftina i brza poslastica fenomenalnog ukusa za sve one koji žele da se zaslade a nemaju puno vremena za pripremu i čekanje...  
POTREBNO JE: 
8 dl mleka
5 kašika šećera
1 puna kašika kakaoa
2 kašike griza
100 gr mlevene plazme ili
petit keksa
50 gr kokosa
70 gr margarina
1 kesica vanil šećera
PRIPREMA: 
    U odgovarajući sud stavite šećer da se otopi pa dodajte mleko i margarin. Kuvajte dok se šećer ne otopi a zatim dodajte vanilu i izmešan griz sa kakaom. Kuvajte nekoliko minuta uz mešanje pa dodajte mleveni keks i kokos. Sve dobro sjedinite da dobijete gustu kompaktnu smesu pa sklonite sa vatre.
Smesu izlijte u odgovarajući kalup (ukoliko volite tanje kocke onda koristite veći kalup i obnuto).
Stavite da se dobro ohladi i stgne pa secite na željene kocke i poslužite a pre služenja ih po želji uvaljajte u keks i kokos...



среда, 6. август 2025.

Karamel torta

Lagana, jeftina i jednostavna torta koja će zadovoljiti sve sladokusce svojim ukusom. Kora je sočna i vlažna a krem je sa ukusom karamela, koji, verujem, mnogi obožavaju...
POTREBNO JE: 
Kora:
4 jaja
80 gr šećera
80 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
20 gr kakaoa
30 ml ulja
50 ml mleka
Krem: 
1 litar mleka
8 kašike šećera
2 kesice pudinga sa ukusom 
karamela ili vanile
150 gr margarina
Još: 
1 kesica šlaga
PRIPREMA: 
    Odvojte belanca od žumanaca, pa najpre umutite belanca sa posetepenim dodavanjem šećera a zatim dodajte jedno po jedno žumance i mutite dok ne postane penasto. Zatim dodaqjte ulje i mleko, mutite još minut-dva pa umešajte mešavinu brašna, kakaoa i peciva. Sve lagano izmešajte pa izrućite smesu u okrugli kalup sa obručem. Pecite oko 30 min. na 180 st. Izvadite kalup iz rerne, ostavite da se ohladi pa koru presecite na pola.
Dok se kora peče pripremite krem. U sud stavite šećer da se karamelizuje (pazite da ne pregori), pa dodajte 8 dl mleka. Kuvajte dok se karamelizovan šećer otopi pa dodajte ostatak mleka u kome ste izmešali puding. Nastavite da kuvate uz neprekidno mešanje dok se ne zgusne. Sklonite pa dodajte margarin. Mešajte varjačom ili mikserom dok se ne otopi.
Na prvu koru stavite krem pa preko njega stavite drugu koru.
Umutite šlag po uputstvu na ambalaži pa premažite njime tortu. Ostavite je da se dobro ohladi u frižideru, pa je poslužite.
 









недеља, 3. август 2025.

Štanglice sa kikirikijem i plazmom

   Evo jedne brze poslastice koja će vas očarati svojim fenomenalnim ukusom a posebno ljubitelje kikirikija i snikersa. Brzo se naprave a još brže pojedu.

POTREBNO JE: 
2,5 dl mleka
5 kašika šećera
125 gr margarina
50 gr čokolade
150 gr mlevene plazme
150 gr neslanog kikirikija
PRIPREMA: 
    U sud sipajte šećer i na laganoj vatri ga otopite pa dodajte kikiriki. Mešajte 2-3 min. pa sklonite i izručite na pomašćen plitak tanjir da se ohladi a zatim sve izblendirajte.
U zaseban sud sipajte mleko, čokoladu i margarin pa pustite da provri dok pa dodajte grilijaž od kikirikija i mleveni keks. Sve dobro izmešajte varjačom pa sklonite sa vatre.
U odgovarajući kalup stavite streč foliju po dnu i sa strane pa izlijte smesu. Izravnjajte je odozgo, pokrijte streč folijom i ostavite da se ohladi i stegne. Prevrnite je naopako, skinite foliju, secite na željene komade pa poslužite.



четвртак, 24. јул 2025.

Bakin kolač

 Mekan i ukusan...

POTREBNO JE: 
3 jaja
200 gr šećera 
1 dl ulja 
2 dl mleka
400 gr brašna 
1 prašak za pecivo 
1 vanilin šećer 
PRIPREMA: 
    U sud umutite jaja sa šećerom i vanilom, dodajte ulje, mleko i brašno sa pecivom.  Sve dobro sjedinite pa pecite u kalupu za galete nekoliko minuta tj. dok ne porumene. 
Poslužite po želji posute prah šećerom ili sa džemom...


Rozen torta sa vanil kremom i narandžom

 Rozen korice su zaista zahvalne za pravljenje torti jer ne treba izdvajati vremena za pečenje kora, već samo treba da odaberete. tj. odlučite, čime ćete ih filovati. 
Ja sam malo eksperimentisala i odlučila da to bude kombinacija ukusa vanile i narandže (obzirom da sam ih već imala). Verujte, ukus je fantastičan a posebno ukus i miris narandže koji osvežava dok uživate u svakom zalogaju torte...👌😋😊
POTREBNO JE; 
1 pakovanje Rozen korica
1 kesica šlaga
Vanil krem: 
1 litar mleka
5 kašika šećera
1 kesica vanile
3 žumanca
1 kesica pudinga od vanile
sa ukusom pavlake
125 gr putera ili margarina
3 kašike gustina
Fil od narandže: 
5 narandže
7 dl vode
5 pune kašike šećera
5 pune kašike gustina
PRIPREMA:
    U sud stavite žumanca, šećer, puding, gustin i vanilu, dodajte oko 3 dl mleka i sve dobro sjedinite da nema grudvica. Ostatak mleka stavite da provri pa u njega dodajte pripremljenu smesu. Kuvajte uz neprekidno mešanje na umerenoj vatri dok se ne zgusne. Nakon toga sud sklonite sa vatre pa dodajte puter ili margarin i sve zajedno umutite mikserom, najmanjom brzinom dok se puter ne otopi.
Narandže operite i iscedite sok. U zaseban sud sipajte 5 dl vode, dodajte šećer i sok pa stavite da se kuva. Za to vreme rastvorite gustin u 2 dl vode, dobro izmešajte pa dodajte u sok.
Kuvajte uz neprekidno mešanje dok se fil ne zgusne. 
Na odgovarajuću pravougaonu tacnu stavite koru, premažite je slojem vanil kreme, pa stavite drugu koru. malo je pritisnite rukama da se slepi, nju premažite filom od narandže... ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Preko torte stavite neki pravougaoni plato i ostavite da se ohladi istegne.
Umutite šlag po uputstvu na ambalaži i njime premažite tortu.
Do služenja je držite u frižideru. Prijatno!
 







понедељак, 14. јул 2025.

Brza voćna torta

 Jedna brzinska kremasta, voćna i ukusna torta od sastojaka koje uvek imam u kući. Vi, umesto jagoda možete koristiti i drugo voće koje imate i volite... moram da priznam da mi izgled torte ne zaslužuje pohvalu ali verujte, toliko smo moj suprug i ja žudili za nečim slatkim, da nismo imali vremena da sačekamo da se dobro ohladi i stegne u frižideru a vi ipak sačekajte...

POTREBNO JE: 
1,2 litara mleka
4-5 kašika šećera
2 kesice pudinga od vanile
1 vanilin šećer
100 ge mlevene plazme
50 gr čokolade
200 gr jagoda 
3 kašike šećera
1 dl vode
pola kesice želatina
PRIPREMA: 
    U 2 dl mleka rastvorite puding pa ga dodajte u ostatak mleka kome ste dodali šećer i vanilu.
Kuvajte sve zajedno uz neprekidno mešanje dok se ne zgusne pa sklonite puding sa vatre. Odmah ga podelite na dva dela pa u jedan deo dodajte iseckanu čokoladu i mešajte dok se ne otopi.
U drugi deo dodajte plazmu i dobro izmešajte. Ostavite da se oba dela ohlade.
U zaseban sud stavite jagode, šećer i vodu pa izmiksajte štapnim mikserom. Stavite da se kuva 2-3 minuta a za to vreme rastvorite želatin u 2-3 kašike hladne vode i ostravite da nabubri. Dodajte ga u jagode, izmešajte i sklonite sa vatre. Ostavite da se želira.
Na tacnu za služenje stavite prvo deo sa plazmom, pa deo sa čokoladom i na kraju žele od jagoda.
Ostavite da se dobro ohladi u frižideru pa je poslužite.